jedzenie

Szanowny Użytkowniku,

Zanim zaakceptujesz pliki "cookies" lub zamkniesz to okno, prosimy Cię o zapoznanie się z poniższymi informacjami. Prosimy o dobrowolne wyrażenie zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych partnerów biznesowych oraz udostępniamy informacje dotyczące plików "cookies" oraz przetwarzania Twoich danych osobowych. Poprzez kliknięcie przycisku "Akceptuję wszystkie" wyrażasz zgodę na przedstawione poniżej warunki. Masz również możliwość odmówienia zgody lub ograniczenia jej zakresu.

1. Wyrażenie Zgody.

Jeśli wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych Zaufanych Partnerów, które udostępniasz w historii przeglądania stron internetowych i aplikacji w celach marketingowych (obejmujących zautomatyzowaną analizę Twojej aktywności na stronach internetowych i aplikacjach w celu określenia Twoich potencjalnych zainteresowań w celu dostosowania reklamy i oferty), w tym umieszczanie znaczników internetowych (plików "cookies" itp.) na Twoich urządzeniach oraz odczytywanie takich znaczników, proszę kliknij przycisk „Akceptuję wszystkie”.

Jeśli nie chcesz wyrazić zgody lub chcesz ograniczyć jej zakres, proszę kliknij „Zarządzaj zgodami”.

Wyrażenie zgody jest całkowicie dobrowolne. Możesz zmieniać zakres zgody, w tym również wycofać ją w pełni, poprzez kliknięcie przycisku „Zarządzaj zgodami”.



Artykuł Dodaj artykuł

Rabarbar, bób, maliny – z czerwcowego warzywniaka

Wreszcie w naszych kuchniach robi się kolorowo, aromatycznie i naprawdę smacznie.

Rabarbar, bób, maliny

Wreszcie w naszych kuchniach robi się kolorowo, aromatycznie i naprawdę smacznie. A to wszystko za sprawą sezonowych plonów z ogródków i sadów: kalarepy, kalafiora, młodych ziemniaków, ale także czereśni czy poziomek. LokalnyRolnik.pl zaprasza do swojego warzywniaka, dzieląc się inspiracjami kulinarnymi.

O poranku smoothie z jagód i truskawek, do pracy lunch box z sałatą masłową, tuńczykiem i fasolą, na deser tarta z malinami i bezą, a wieczorem kotlet z kalafiora i kaszy jaglanej? Takie menu można by komponować przez cały rok, ale właśnie teraz smakuje najlepiej za sprawą dostępności sezonowych warzyw i owoców. Lokalny Rolnik zachęca, by w pełni korzystać z czerwcowych dóbr – to dobry moment, by zrezygnować z diety pudełkowej bądź stołowania się w restauracji na poczet samodzielnego gotowania w domu. Sprawdź przepisy na lekkie dania bazujące na sezonowych składnikach.

Bób w roli głównej

Choć ma wielu fanów w wersji solo, pasuje do różnorodnych potraw – zarówno na obiad, jak i tych na kolację. Propozycja na lekki lunch to bób w towarzystwie szparagów, młodych ziemniaków i jajka sadzonego. Wystarczy, że ugotowane ziemniaki podsmażysz z bobem i szparagami. Zarumienione wyłóż na talerz i przykryj jajkiem sadzonym posypanym szczypiorkiem. Wielbicielom pasty polecamy dodanie bobu do swojego ulubionego makaronu – bardzo dobrze smakuje z mięsem, łososiem, ale również w opcji wege, np. z oliwą i tymiankiem bądź w sosie pomidorowym z czosnkiem.

Wielki powrót kalarepy

Ze względu na swoją niskokaloryczność kalarepa często polecana jest przez dietetyków osobom odchudzającym się – jest to także popularny składnik diet oczyszczających z toksyn. Jeżeli do tej pory kojarzyła Ci się wyłącznie jako przekąska do hummusu, warto to zmienić. Co powiesz na wiosenną zupę z kalarepy? Potrzebne będą Ci ziemniaki, kalarepa (koniecznie z liśćmi), wywar z włoszczyzny i koper – na Śląsku na zupę tę mówi się oberiba. Chcesz mieć dostęp do świeżych warzyw, zbieranych z pola własnoręcznie przez rolników, w cenach konkurujących z tymi oferowanymi przez pobliski bazarek? Zaufaj rzemieślnikom z www.lokalnyrolnik.pl. Znajdziesz tam sezonowe dobra uprawiane bez udziału oprysków i zbędnej chemii. Zamówienia realizowane są na terenie całego kraju.

Z malinowego chruśniaka

Wiosenno-letni czas to najlepsza okazja do tego, by przygotować konfitury, które w chłodne miesiące osłodzą nam wieczory i poranki. Maliny, truskawki, wiśnie – jest z czego wybierać. Maliny polecają się jako dodatki do wszelkich deserów: od domowych lodów, przez pistacjowe tiramisu, na serniku na zimno skończywszy. Warto przemycać maliny do menu jak najczęściej, ponieważ są cennym źródłem antyoksydantów (witaminy C i E), magnezu, potasu i wapnia.