jedzenie

Szanowny Użytkowniku,

Zanim zaakceptujesz pliki "cookies" lub zamkniesz to okno, prosimy Cię o zapoznanie się z poniższymi informacjami. Prosimy o dobrowolne wyrażenie zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych partnerów biznesowych oraz udostępniamy informacje dotyczące plików "cookies" oraz przetwarzania Twoich danych osobowych. Poprzez kliknięcie przycisku "Akceptuję wszystkie" wyrażasz zgodę na przedstawione poniżej warunki. Masz również możliwość odmówienia zgody lub ograniczenia jej zakresu.

1. Wyrażenie Zgody.

Jeśli wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych Zaufanych Partnerów, które udostępniasz w historii przeglądania stron internetowych i aplikacji w celach marketingowych (obejmujących zautomatyzowaną analizę Twojej aktywności na stronach internetowych i aplikacjach w celu określenia Twoich potencjalnych zainteresowań w celu dostosowania reklamy i oferty), w tym umieszczanie znaczników internetowych (plików "cookies" itp.) na Twoich urządzeniach oraz odczytywanie takich znaczników, proszę kliknij przycisk „Akceptuję wszystkie”.

Jeśli nie chcesz wyrazić zgody lub chcesz ograniczyć jej zakres, proszę kliknij „Zarządzaj zgodami”.

Wyrażenie zgody jest całkowicie dobrowolne. Możesz zmieniać zakres zgody, w tym również wycofać ją w pełni, poprzez kliknięcie przycisku „Zarządzaj zgodami”.



Artykuł Dodaj artykuł

Tarta z rabarbarem i truskawkami idealna na lato

Lato niewątpliwie kojarzy się ze spotkaniami z przyjaciółmi w ogrodzie.

Lato niewątpliwie kojarzy się ze spotkaniami z przyjaciółmi w ogrodzie. O tej porze roku na stołach królują owoce sezonowe, kolorowe przekąski oraz lekkie ciasta. Idealną propozycją na deser podczas letniego przyjęcia, jest tarta z rabarbarem i truskawkami. 

Tarta z rabarbarem i truskawkami idealna na lato

Składniki na ciasto:

  • 200g mąki
  • 1 łyżka cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 100g masła
  • 90 ml zimnej wody

Składniki na nadzienie:

  • 360 g rabarbaru 
  • 300 g truskawek
  • 1 cytryna
  • 130 g cukru
  • 1,5 łyżki skrobi kukurydzianej
  • 1,5 łyżki roztopionego masła

W misce wymieszaj mąkę, cukier i sól, następnie dodaj masło pokrojone na kawałki i  ugniataj przez chwilę. Następnie dodaj zimną wodę i ugniataj ciasto, aż składniki dobrze się ze sobą połączą. Uformuj ciasto w kulę, zawiń folią spożywczą i włóż do lodówki na ok. 45 minut. 

W tym czasie rabarbar pokrój w kostkę, a truskawki w ćwiartki. Przesyp do miski dodaj do nich startą skórkę z jednej cytryny. Następnie posyp cukrem i skrobią kukurydzianą, ale nie mieszaj składników ze sobą. 

Rozgrzej piekarnik do 190 stopni. 

Blat oprósz mąką i wyjmij ciasto z lodówki. Podziel je na dwie części – jedną mniejszą, drugą znacznie większą. Większą część rozwałkuj do koła o średnicy ok. 30 cm, a następnie przełóż je na formę do tarty.

Wymieszaj nadzienie owocowe z cukrem i skrobią kukurydzianą i umieść je na cieście. Zostaw niewielki odstęp między nadzieniem a brzegiem ciasta. Brzegi zawiń do środka tak, aby zachodziły na nadzienie. Pozostałą część ciasta zetrzyj na tarce i posyp wierzch tarty. Posmaruj kruszonkę roztopionym masłem i posyp łyżką cukru.  

Piecz tartę przez około 35-45 minut. Gdy ciasto się zarumieni, oznacza to, że tarta jest już gotowa. Ostudź ją na kratce. 

Ciasto podawaj w towarzystwie musującego półsłodkiego różowego wina Marani o aromacie poziomek, kompotu truskawkowego i żurawiny.