05-06-2023, 08:20
Gotowanie w domu to sposób na rozwijanie kreatywności, miłe spędzenie czasu, oszczędzanie, a przede wszystkim kontrolowanie wartości odżywczych naszych posiłków. To ważne zwłaszcza w obliczu niedawnych badań, które mówią, że tylko co 4. Polak odżywia się prawidłowo . Gotując i angażując w gotowanie młodzież, możemy poprawić te statystyki, a przy okazji jakość naszej diety. Nie jest to wcale trudne: wystarczy pamiętać o kilku zasadach, które sprawią, że kulinarnym wyzwaniom sprosta nawet nastolatek.
Poznaj przepis idealny na rodzinne, sobotnie śniadanie. Nawet nastolatek bez problemu przygotuje to danie! Dowolnie mieszaj dodatki – dodaj swoje ulubione owoce, orzechy albo resztkę dżemu, która ukryła się gdzieś na końcu lodówki. Życzymy smacznego i dobrej zabawy!
4 porcje:
3-4 łyżki Płatki Lubella Corn Flakes Pełne ziarno
szklanka Mąki Lubella Puszysta
5 jajek
szklanka mleka
2 łyżki masła
2 małe jabłka
łyżka miodu
1/2 łyżeczki cynamonu
200 g jogurtu naturalnego
Rozgrzej piekarnik do 220°C i wstaw do niego naczynie żaroodporne. Poczekaj chwilę – niech się dobrze nagrzeje.
W międzyczasie zmiksuj w misce jajka z mlekiem i mąką.
Gorące naczynie wyjmij z piekarnika i rozprowadź w nim łyżkę masła. Wlej do niego masę naleśnikową i piecz przez 30 minut.
Czekając, aż naleśnik się pięknie zrumieni, przygotuj dodatki. Jabłka umyj, wydrąż gniazda nasienne i pokrój w kostkę. Na patelni rozpuść łyżkę masła i podsmaż pokrojone jabłka. Dodaj cynamon, wymieszaj i… gotowe!
Na środku upieczonego naleśnika rozprowadź jogurt naturalny, na nim ułóż jabłka. Całość oprósz płatkami i oblej miodem. Dobra energia na cały dzień gwarantowana!
Artykuł reklamowy
Podobne artykuły
Komentarze