jedzenie

Szanowny Użytkowniku,

Zanim zaakceptujesz pliki "cookies" lub zamkniesz to okno, prosimy Cię o zapoznanie się z poniższymi informacjami. Prosimy o dobrowolne wyrażenie zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych partnerów biznesowych oraz udostępniamy informacje dotyczące plików "cookies" oraz przetwarzania Twoich danych osobowych. Poprzez kliknięcie przycisku "Akceptuję wszystkie" wyrażasz zgodę na przedstawione poniżej warunki. Masz również możliwość odmówienia zgody lub ograniczenia jej zakresu.

1. Wyrażenie Zgody.

Jeśli wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych Zaufanych Partnerów, które udostępniasz w historii przeglądania stron internetowych i aplikacji w celach marketingowych (obejmujących zautomatyzowaną analizę Twojej aktywności na stronach internetowych i aplikacjach w celu określenia Twoich potencjalnych zainteresowań w celu dostosowania reklamy i oferty), w tym umieszczanie znaczników internetowych (plików "cookies" itp.) na Twoich urządzeniach oraz odczytywanie takich znaczników, proszę kliknij przycisk „Akceptuję wszystkie”.

Jeśli nie chcesz wyrazić zgody lub chcesz ograniczyć jej zakres, proszę kliknij „Zarządzaj zgodami”.

Wyrażenie zgody jest całkowicie dobrowolne. Możesz zmieniać zakres zgody, w tym również wycofać ją w pełni, poprzez kliknięcie przycisku „Zarządzaj zgodami”.



Artykuł Dodaj artykuł

Restauracja Karcma u Borzanka

Góralski nastrój, zwyczaje oraz niepowtarzalna historia, która rozpoczęła się w XVIII wieku. Znajdująca się na Podhalu oraz odrestaurowana przez rodowitych górali Karcma u Borzanka, została wybudowana wtedy jako zabytkowy Zajazd z wozownią, który za czasów lat 70' został przejęty przez Skarb Państwa w celu utworzenia Regionalnego Muzeum Ziemi Nowotarskiej.

Restauracja Karcma u Borzanka

Góralski nastrój, zwyczaje oraz niepowtarzalna historia, która rozpoczęła się w XVIII wieku. Znajdująca się na Podhalu oraz odrestaurowana przez rodowitych górali Karcma u Borzanka, została wybudowana wtedy jako zabytkowy Zajazd z wozownią, który za czasów lat 70' został przejęty przez Skarb Państwa w celu utworzenia Regionalnego Muzeum Ziemi Nowotarskiej. Wybudowanie Muzeum nie doszło jednak do skutku, natomiast w trakcie lat 90' właściciel Karcmy, Michał Borzęcki – zwrócił się o odzyskanie Zajazdu. Od tego momentu zaczęła się odbudowa, która przyczyniła się do otwarcia w 2003 roku najstarszego w Nowym Targu Zajazdu o nazwie Karcma u Borzanka.

Co serwuje szef kuchni?

Inicjatywą do skomponowania menu oraz wnętrza jest góralska tradycja. Karcma znana jest z serwowania słynnej kuchni polskiej, a poza niezwykłymi propozycjami menu w karcmie powinno się także skosztować między innymi Polędwiczek w sosie z jabłkami i śliwkami według przepisu właściciela, Schabu z grilla pod oscypkiem, Baraniny w sosie własnym czy Gulaszu wołowego. Zajazd poleca swoim gościom także specjalność lokalu, którym jest niebywale przygotowane koryto góralskie zawierające tradycyjne specjały. Na Podhalu nie może zabraknąć także góralskich napojów pitnych takich jak Herbaciany Grzaniec, czy Góralska Rozgrzewka. Klimatu dopełniają góralskie dodatki oraz wnętrze, w którym znajdują się pamiątkowe obrazy prezentujące Karcmę w dawnych latach, góralskie masywne stoły, zdobienia i góralskie wzory. Zgodnie z obecną tradycją, załoga Zajazdu świadczy serwis w tradycyjnych strojach góralskich.

Poznaj prawdziwą gościnność!

Zorganizuj imprezę w karczmie pełnej ciepła i serdeczności. Obsługa Karcmy zadba o najważniejsze detale oraz nastrój Twoich gości. Zrób swoje przyjęcie, wesele, komunię lub chrzciny. Na każdym etapie organizacji możesz liczyć na doradztwo w doborze kwiatów lub dekoracji, a także znakomite menu. Karcma w trakcie Twojej imprezy okolicznościowej zapewnia również atrakcje dla najmłodszych Gości, takie jak zabawki, przybory czy płyty z muzyką dziecięcą.

Docenione umiejętności

Potrójnie ogłoszona jako Regionalna Karczma Małopolski i nagrodzona Medalem Pamiątkowym 650-lecia Nowego Targu. Zajazd u Borzanka to systematycznie nagradzana restauracja w kategorii zakład gastronomiczny. Wielokrotnie pozyskiwane wyróżnienie zyskała serwując szeroki i zróżnicowany asortyment potraw i napojów z uwzględnieniem pełnej okazałości tradycyjnych smaków regionu. Specjalne wyróżnienia przyznano za znakomite wyroby restauracji takie jak Kwaśnica Góralska z żeberkiem wędzonym, Jagnięcinę Podhalańską czy Polędwiczki Wieprzowe z grilla według przepisu Babci Borzankowej.

Wyjątkowe miejsce na mapie Podhala

Jeśli chcesz spróbować góralskich smaków, Karcma u Borzanka to miejsce, które musisz odwiedzić! Zaznaj góralskiej kuchni oraz niezwykłej gościnności. Poczuj ten klimat przyjeżdżając do naszego Zajazdu u Borzanka, zlokalizowanego w malowniczym Nowym Targu lub zapoznaj się z naszą ofertą na dedykowanej stronie internetowej.

Artykuł sponsorowany