04-09-2023, 07:15
Kawa to jeden z ulubionych napojów w naszym kraju.
Okazjonalna filiżanka nikomu nie zaszkodzi, a wręcz przeciwnie można powiedzieć, że jest w stanie przynieść wiele korzyści naszemu organizmowi.
Niestety przewlekłe spożywanie kawy, zwłaszcza w dużych ilościach niesie ze sobą wiele negatywnych skutków.
Picie kawy na pusty żołądek, co często zdarza się nam z samego rana, stymuluje nadmierną produkcję kwasu solnego.
Jeśli organizm jest przymuszony do zbyt częstej i nadmiernej produkcji kwasu solnego w odpowiedzi na regularne picie kawy, może mieć trudności z wyprodukowaniem wystarczającej ilości, aby poradzić sobie z dużym posiłkiem.
Problem ten w szczególności dotyczy produktów bogatych w białko.
Produkty zawierające białko mogą przedostać się do jelita cienkiego, zanim zostaną prawidłowo rozłożone w żołądku.
Niestrawione białko często prowadzi do problemów ze wzdęciami i gazami.
Wiele związków zawartych w kawie, takich jak kofeina i różne kwasy mogą podrażniać błonę śluzową żołądka.
Jest to zwłaszcza kłopotliwe dla osób cierpiących na wrzody.
Dodatkowo dołącza się do tego wspomniana powyżej nadprodukcja kwasu solnego.
Lekarze na ogół zalecają pacjentom z tymi schorzeniami, aby starali się unikać picia kawy.
Nadmierne spożywanie kawy może również podrażniać błonę śluzową jelita cienkiego, co może prowadzić do skurczów brzucha, problemów z wypróżnianiem się, a nawet biegunek.
Kawa może powodować zarzucanie treści z żołądka, czyli tak zwany refluks żołądkowy i zgagę, ponieważ rozluźnia ona dolny zwieracz przełyku.
Zwieracz przełyku to mięsień, który zapobiega cofaniu się treści żołądkowej do przełyku i podrażnianiu delikatnej wyściółki przełyku kwasem solnym.
Kawa pobudza perystaltykę jelita, czyli jego ruchy [skurcze].
Niektórzy ludzie celowo używają kawy jako środka przeczyszczającego.
Niestety jest z tym pewien problem.
Nadmierna stymulacja jelita sprzyja zwiększonemu opróżnianiu żołądka.
W wyniku czego zawartość żołądka jest w stanie przejść do jelita cienkiego, zanim pokarm zostanie prawidłowo strawiony.
Składniki odżywcze z takiego pokarmu są dużo trudniej wchłanianie przez nasze jelito.
Osoby pijące dużo kawy mogą mieć trudności z uzyskaniem wystarczającej ilości minerałów z pokarmu, który spożywają.
I to nawet jeśli jedzą produkty bogate w minerały lub przyjmują suplementy.
Dotyczy to zwłaszcza takich minerałów jak wapń, cynk, magnez i żelazo.
Głównym powodem jest nadmierne wydzielanie tych minerałów z naszego organizmu przez nerki.
Akryloamid jest substancją potencjalnie rakotwórczą (rakotwórczą), która powstaje podczas palenia ziaren kawy w wysokich temperaturach.
Niestety, ale według badań kawa jest jednym z głównych źródeł tej niebezpiecznej substancji chemicznej.
Picie dużych ilości kawy sprzyja uwalnianiu hormonów stresu:
Te substancje chemiczne zwiększają tętno, ciśnienie krwi i “ogólny poziom napięcia w organizmie”.
Także jeśli wykonujesz codzienne pomiary ciśnienia ciśnieniomierze, to musisz uważać z piciem kawy.
Nie wiesz, jaki ciśnieniomierz naramienny wybrać, to sprawdź -> domowysprzetmedyczny.com/cisnieniomierz-naramienny-ranking
Zwiększone wydzielanie powyżej wymienionych hormonów zakłóca również proces trawienia.
Nie oszukujmy się wielu z nas lubi pić kawę do obiadu.
Niestety nie jest to zbyt dobry pomysł.
Kiedy jesteś w trybie podwyższonego “napięcia”, Twoje ciało przekieruje swoje zasoby, aby być gotowym na potencjalne zagrożenie, w wyniku czego cierpi na tym trawienie.
Twój nastrój i układ trawienny są ze sobą zaskakująco powiązane. Niestety, jeśli pijesz dużo kawy, wysoki poziom kofeiny w niej może negatywnie wpłynąć na jedno i drugie.
Poniżej jeszcze raz lista 7 najczęściej występujących negatywnych objawów nadmiernego spożywania kofeiny:
Artykuł sponsorowany
Podobne artykuły
Komentarze