jedzenie

Szanowny Użytkowniku,

Zanim zaakceptujesz pliki "cookies" lub zamkniesz to okno, prosimy Cię o zapoznanie się z poniższymi informacjami. Prosimy o dobrowolne wyrażenie zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych partnerów biznesowych oraz udostępniamy informacje dotyczące plików "cookies" oraz przetwarzania Twoich danych osobowych. Poprzez kliknięcie przycisku "Akceptuję wszystkie" wyrażasz zgodę na przedstawione poniżej warunki. Masz również możliwość odmówienia zgody lub ograniczenia jej zakresu.

1. Wyrażenie Zgody.

Jeśli wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych Zaufanych Partnerów, które udostępniasz w historii przeglądania stron internetowych i aplikacji w celach marketingowych (obejmujących zautomatyzowaną analizę Twojej aktywności na stronach internetowych i aplikacjach w celu określenia Twoich potencjalnych zainteresowań w celu dostosowania reklamy i oferty), w tym umieszczanie znaczników internetowych (plików "cookies" itp.) na Twoich urządzeniach oraz odczytywanie takich znaczników, proszę kliknij przycisk „Akceptuję wszystkie”.

Jeśli nie chcesz wyrazić zgody lub chcesz ograniczyć jej zakres, proszę kliknij „Zarządzaj zgodami”.

Wyrażenie zgody jest całkowicie dobrowolne. Możesz zmieniać zakres zgody, w tym również wycofać ją w pełni, poprzez kliknięcie przycisku „Zarządzaj zgodami”.



Artykuł Dodaj artykuł

Tajemnice długowieczności. Znaczenie spożywania warzyw i owoców

Długowieczność to marzenie każdego z nas. Szukając sposobów na przedłużenie młodości, coraz więcej osób zwraca uwagę na to, co mają na talerzu. Okazuje się, że kluczem do długiego życia może być spożywanie warzyw i owoców. Aby cieszyć się zdrowiem przez lata, należy dbać o dietę już od dziecka. Z okazji Światowego Dnia Owoców i Warzyw, przygotowaliśmy porady dotyczące diety, które pomogą zachować Ci witalność.

Tajemnice długowieczności. Znaczenie spożywania warzyw i owoców

Długowieczność to marzenie każdego z nas. Szukając sposobów na przedłużenie młodości, coraz więcej osób zwraca uwagę na to, co mają na talerzu. Okazuje się, że kluczem do długiego życia może być spożywanie warzyw i owoców. Aby cieszyć się zdrowiem przez lata, należy dbać o dietę już od dziecka. Z okazji Światowego Dnia Owoców i Warzyw, przygotowaliśmy porady dotyczące diety, które pomogą zachować Ci witalność.

Nie jest tajemnicą, że o zdrowie trzeba dbać całe życie. Nawyki wypracowane w czasach dzieciństwa, opłacą się w późniejszych latach. Podstawą jest zbilansowana dieta, bogata w owoce i warzywa. Zawierają one witaminy oraz pierwiastki, które wspomagają pracę całego naszego organizmu. Nieocenione w walce ze starzeniem się komórek, ich uszkodzeniem i niewydolnością są przeciwutleniacze, które chronią je przed stresem oksydacyjnym oraz – w dłuższej perspektywie zapobiegają chorobom przewlekłym, m.in. nowotworom. Do antyoksydantów należy: witamina C, obecna m.in. w czerwonej papryce, brukselce, kapuście, czy owocach jagodowych. W tych ostatnich zawarte są również antocyjany, zwalczające wolne rodniki.

Coś dla zdrowia…

– Znaczenie warzyw i owoców dla naszej długowieczności wynika z ich bogactwa w składniki odżywcze, witaminy, składniki mineralne oraz przeciwutleniacze. Są one nie do przecenienia zarówno w profilaktyce chorób, jak i podczas dochodzenia do zdrowia. Te naturalne substancje pomagają niwelować szkodliwy wpływ wolnych rodników, które uszkadzają komórki i przyspieszają proces starzenia się organizmu. Dlatego jeżeli chcemy zachować zdrowie i energię na długie lata, warzywa i owoce powinny stanowić podstawę naszej diety. Warto sięgać również po soki, np. pomidorowy, marchwiowy, czy z buraków. Zawierają one prawdziwe bogactwo składników odżywczych, a ich płynna forma jest łatwa do spożycia, także dla osób mocno zaawansowanych wiekiem. Pamiętajmy też, że szklanka soku może stanowić jedną z pięciu zalecanych dziennych porcji warzyw i owoców – mówi dr hab. lek. Dariusz Włodarek, prof. SGGW.

Choroby cywilizacyjne, będące wynikiem siedzącego trybu życia, spożywania wysoko przetworzonej żywności, a także zanieczyszczenia środowiska, są przyczyną 80% przedwczesnych zgonów1. Okazuje się, że wielu z nim można zapobiec dbając m.in. o odpowiednią dietę. By wspomóc organizm, możemy regularnie spożywać np. buraki. Zawierają one:

  • związki azotowe, sprzyjające walce z nadciśnieniem,
  • witaminy z grupy B, zapobiegające udarom mózgu, czy zawałom serca,
  • żelazo, mogące wspomagać produkcję czerwonych krwinek i zwalczać anemię2.

Oprócz tego, według badań naukowych, buraki wpływają na obniżenie poziomu cukru we krwi. Kulinarno-zdrowotną ciekawostką jest również spożycie soku z kiszonego buraka, który oprócz wyżej wymienionych właściwości wspomaga również perystaltykę jelit i działa przeciwzapalnie3.

…i dla urody

Wszyscy wiemy, że oprócz zdrowia, ważny jest też wygląd. By jak najdłużej zachować młodość i piękno, warto zadbać o kondycję cery, włosów i paznokci „od środka”. Z pomocą, przychodzi nam tutaj m.in. marchew. Regularne picie soku z tego pomarańczowego warzywa, może przynieść nam wiele korzyści, gdyż kryje w sobie:

  • beta-karoten, czyli pochodną witaminy A, poprawiającą koloryt oraz ogólny stan cery,
  • witaminę E, zwiększającą elastyczność skóry i wzmacniającą paznokcie,
  • witaminę K, która wspomaga prawidłowe krzepnięcie krwi, a co za tym idzie szybsze gojenie się ran4.

A w walce z mankamentami sylwetki, takimi jak cellulit, przydatna może okazać się aronia i jej sok. Badania wykazują, że ma ona bezpośredni wpływ na zmniejszenie widoczności „skórki pomarańczowej”, a także redukuje obrzęki5.

Moc i energia w kwiecie wieku

Warto pamiętać, że dieta oparta na warzywach i owocach oraz otrzymanych z nich produktów, takich jak np. soki to tylko część równania długowieczności. Regularna aktywność fizyczna, unikanie palenia papierosów oraz ograniczenie spożycia alkoholu, również odgrywają kluczową rolę w utrzymaniu kondycji naszego organizmu. Aby mieć siłę na uprawianie sportu, również w późniejszym wieku, musimy zadbać o odpowiednią gospodarkę wodno-elektrolitową organizmu. Potas, czyli pierwiastek obecny m.in. w pomidorach, odpowiada za utrzymanie nawodnienia, a także działanie układu nerwowego i pracę mięśni. W pomidorach znajdziemy również magnez oraz wapń, wspomagające układ kostny oraz mięśniowy6.

Regularna aktywność fizyczna, nawodnienie i dieta bogata w warzywa i owoce, niezależnie od tego, w jakiej formie zdecydujesz się je spożywać, jest niezwykle ważna dla długowieczności. Pamiętaj, że WHO zaleca przyjmowanie min. 400 g dziennie – w 5 porcjach, przy czym jedną z nich może być szklanka pysznego, zdrowego soku. Nie czekaj, i zmień swoje nawyki już dziś. Na dobre, na zdrowie, już na zawsze!.


1 W. Kitajewska, W. Szeląg, Z. Kopański, Z. Maslyak, I. Sklyarov, Choroby cywilizacyjne i ich prewencja, Journal of Clinical Healthcare 1 (2014).
2 www.apetytnapolskie.com/soki-warzywne-to-prawdziwa-bomba-witamin-co-kryje-w-sobie-sok-z-buraka/
3 Tamże.
4 www.apetytnapolskie.com/sok-marchwiowy/
5 Milutinović M, Radovanović RV, Šavikin K, et al. Chokeberry juice supplementation in type 2 diabetic patients – impact on health status. Journal of Applied Biomedicine 2019;17(4):218-24. doi: 10.32725/jab.2019.020.
6 www.apetytnapolskie.com/z-pomidorem-za-pan-brat/

Artykuł reklamowy