jedzenie

Szanowny Użytkowniku,

Zanim zaakceptujesz pliki "cookies" lub zamkniesz to okno, prosimy Cię o zapoznanie się z poniższymi informacjami. Prosimy o dobrowolne wyrażenie zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych partnerów biznesowych oraz udostępniamy informacje dotyczące plików "cookies" oraz przetwarzania Twoich danych osobowych. Poprzez kliknięcie przycisku "Akceptuję wszystkie" wyrażasz zgodę na przedstawione poniżej warunki. Masz również możliwość odmówienia zgody lub ograniczenia jej zakresu.

1. Wyrażenie Zgody.

Jeśli wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych Zaufanych Partnerów, które udostępniasz w historii przeglądania stron internetowych i aplikacji w celach marketingowych (obejmujących zautomatyzowaną analizę Twojej aktywności na stronach internetowych i aplikacjach w celu określenia Twoich potencjalnych zainteresowań w celu dostosowania reklamy i oferty), w tym umieszczanie znaczników internetowych (plików "cookies" itp.) na Twoich urządzeniach oraz odczytywanie takich znaczników, proszę kliknij przycisk „Akceptuję wszystkie”.

Jeśli nie chcesz wyrazić zgody lub chcesz ograniczyć jej zakres, proszę kliknij „Zarządzaj zgodami”.

Wyrażenie zgody jest całkowicie dobrowolne. Możesz zmieniać zakres zgody, w tym również wycofać ją w pełni, poprzez kliknięcie przycisku „Zarządzaj zgodami”.



Artykuł Dodaj artykuł

Jogurty w diecie dzieci, czyli smaczne wsparcie rozwoju najmłodszych

Zrównoważona dieta jest podstawą prawidłowego rozwoju najmłodszych. Powinna być bogata w cenne składniki odżywcze, zróżnicowana i dostosowana do potrzeb młodego organizmu. Celebrowany 1 czerwca Dzień Dziecka to dobry moment, by przyjrzeć się talerzom naszych podopiecznych i sprawdzić, czy znajdziemy na nich wszystkie niezbędne elementy. Obchodzony w tym samym czasie Dzień Mleka to z kolei okazja, by przypomnieć, jak ważną częścią diety są produkty mleczne i jaką rolę pełnią one w żywieniu maluchów.

Jogurty w diecie dzieci, czyli smaczne wsparcie rozwoju najmłodszych

Zrównoważona dieta jest podstawą prawidłowego rozwoju najmłodszych. Powinna być bogata w cenne składniki odżywcze, zróżnicowana i dostosowana do potrzeb młodego organizmu. Celebrowany 1 czerwca Dzień Dziecka to dobry moment, by przyjrzeć się talerzom naszych podopiecznych i sprawdzić, czy znajdziemy na nich wszystkie niezbędne elementy. Obchodzony w tym samym czasie Dzień Mleka to z kolei okazja, by przypomnieć, jak ważną częścią diety są produkty mleczne i jaką rolę pełnią one w żywieniu maluchów.

Każdy dzień stawia przed dziećmi wyzwania związane z odkrywaniem otaczającego je świata. Zdecydowanie potrzeba do tego sił! Kluczowe jest więc dostarczenie młodym organizmom odpowiedniej ilości energii i składników, które pozwolą im uczyć się i prawidłowo rozwijać. Zgodnie z zaleceniami Piramidy Zdrowego Żywienia i Stylu Życia Dzieci i Młodzieży[1] dieta najmłodszych powinna być zbilansowana i uwzględniać produkty spożywcze z różnych grup. Zdecydowaną większość powinny stanowić warzywa i owoce – to one uznawane są za podstawę zdrowej diety – do tego pełnoziarniste produkty zbożowe oraz 3-4 porcje mleka, które można zastąpić np. jogurtem naturalnym. Na szczycie Piramidy, a więc wśród produktów, których spożycie powinno być proporcjonalnie mniejsze, znajdują się m.in. mięso, ryby, jaja oraz tłuszcze. Należy także pamiętać o prawidłowym nawodnieniu organizmu, a także aktywności fizycznej, która u najmłodszych jest niezwykle ważna.

Co z tym mlekiem?

Waga nabiału w kontekście zrównoważonego stylu życia w szczególny sposób doceniana jest w Dzień Mleka, który – jak Dzień Dziecka – obchodzony jest 1 czerwca. Święto ustanowione w 2001 roku przez Organizację Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) ma na celu podkreślenie zalet i ugruntowanie pozycji produktów mlecznych jako wysokiej jakości pożywienia. Sięganie po szklankę mleka niesie korzyści zdrowotne[2], jednak dodatkową wartością dla rozwijających się organizmów naszych dzieci będzie sięgnięcie – w ramach rekomendowanych w Piramidzie porcji – także po fermentowane produkty mleczne, np. jogurt naturalny. Dlaczego? Sprawdźmy!

Źródło wapnia, białka… i nie tylko! 

Jogurty naturalne to wartościowe źródło wapnia, białka oraz witaminy D. Są to składniki odżywcze kluczowe w rozwoju młodych organizmów. Powszechnie wiadomo, że wapń jest podstawowym składnikiem kości i zębów. Badania wskazują, że regularne spożywanie jogurtów przez osoby rozwijające się wpływa m.in. na zwiększenie gęstości mineralnej ich kości[3]. Zaobserwowano, że u dzieci w wieku przedszkolnym efekt może pojawić się po zaledwie dziewięciu miesiącach od wprowadzenia do ich diety jogurtów, serwowanych przez pięć dni w tygodniu[4]. Dodatkowo, wapń bierze udział w przewodnictwie bodźców nerwowych czy kurczliwości mięśni[5]. Dla mięśni znaczenie ma również białko, którego jogurty są cennym źródłem. Odgrywa ono bowiem rolę w funkcjonowaniu tkanki mięśniowej[6]. Zarówno białko, witamina D, jak i wapń są potrzebne dla prawidłowego wzrostu i rozwoju kości u dzieci. Ponadto, witamina D przyczynia się do prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego, co dla młodych organizmów jest niezwykle istotne. Należy pamiętać, że ważna jest zbilansowana i zróżnicowana dieta oraz zdrowy styl życia.

Zdrowe brzuchy

Jogurty warto włączyć też do swojej diety, bo kryją w sobie coś jeszcze. Coś, czego nie znajdziemy w szklance mleka. Są to probiotyki, czyli żywe mikroorganizmy, które przyjmowane w odpowiednich ilościach, przynoszą korzyści zdrowotne. Warte uwagi są jogurty naturalne, gdyż zawarte w nich żywe kultury bakterii jogurtowych poprawiają trawienie obecnej w produkcie laktozy u osób mających z tym trudności.

Od jogurtu się zaczęło 

Dbałość o zdrowe nawyki żywieniowe u dzieci wpisana jest w dziedzictwo Danone, producenta wysokiej jakości produktów mlecznych i pochodzenia roślinnego. W 1919 roku Isaac Carasso rozpoczął historię marki tworząc swój pierwszy jogurt naturalny, by pomóc dzieciom cierpiącym na infekcje jelitowe. Zainspirowany badaniami Ilji Miecznikowa, jednego z badaczy francuskiego Institut Pasteur, dotyczącymi fermentacji mlekowej, połączył żywe kultury bakterii z mlekiem i otrzymał znany dzisiaj wszystkim jogurt[7]. Sprzedawany początkowo w aptece produkt szybko zyskał amatorów, a jego sprzedaż rozpoczeła się także w sklepach na całym świecie. Obecnie marka Danone kontynuuje dziedzictwo, kultywując wartości przyświecające jej powstaniu. Realizując od ponad 100 lat misję niesienia zdrowia poprzez żywność, Danone nieustannie pracuje nad rozwojem oferty swoich produktów, odpowiadając na zmieniające się potrzeby konsumentów. Dziś w portfolio marki znajdziemy bogaty wybór fermentowanych produktów mlecznych, w tym jogurt naturalny Danone łagodny, jogurty Activia dostępne w wielu wariantach czy napój jogurtowy Actimel.  

 

 


[1] Piramida Zdrowego Żywienia i Stylu Życia Dzieci i Młodzieży - Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej (pzh.gov.pl).
[2] Dot. osób tolerujących białka mleka oraz laktozę.
[3] Rizzoli R, Biver E. Effects of fermented milk products on bone. Calcif Tissue Int. 2018;102:489–500, De Lamas C, de Castro MJ, Gil-Campos M, et al. Effects of dairy product consumption on height and bone mineral content in children: a systematic review of controlled trials. Adv Nutr. 2019;10:S88–96 oraz Saviano DA, Hutkins RW. Yogurt, cultured fermented milk, and health: a systematic review. Nutr Rev. 2021;79:599–614.
[4] He M, Yang YX, Han H, et al. Effects of yogurt supplementation on the growth of preschool children

in Beijing suburbs. Biomed Environ Sci. 2005;18:192–7.
[5] Wojtasiak A., Woźniak A., Stoś K. Składniki mineralne [w:] Normy żywienia człowieka dla populacji Polski i ich zastosowanie, [red] Jarosz M., Instytut Zdrowia Publicznego - Państwowty Zakład Higieny, 2020.
[6] Charzewska J., Jarosz M., Wajszczyk B., Chwojnowska Z. Białka [w:] Normy żywienia człowieka dla populacji Polski i ich zastosowanie, [red] Jarosz M., Instytut Zdrowia Publicznego - Państwowty Zakład Higieny, 2020
[7] Historia marki Danone dostępna jest na stronie: https://www.danone.com/about-danone/ourhistory.html.

Artykuł reklamowy

Artykuł został dodany przez firmę

Danone Sp. z o.o.

Na polskim rynku produkty Danone pojawiły się po raz pierwszy w 1990 roku. Początkowo były importowane, ale pod koniec 1992 roku podjęto decyzję o rozpoczęciu produkcji w warszawskiej fabryce – w wynajętych halach Zakładu Mleczarskiego Wola.

Zapoznaj się z ofertą firmy


Inne publikacje firmy


Podobne artykuły


Komentarze

Brak elementów do wyświetlenia.