jedzenie

Szanowny Użytkowniku,

Zanim zaakceptujesz pliki "cookies" lub zamkniesz to okno, prosimy Cię o zapoznanie się z poniższymi informacjami. Prosimy o dobrowolne wyrażenie zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych partnerów biznesowych oraz udostępniamy informacje dotyczące plików "cookies" oraz przetwarzania Twoich danych osobowych. Poprzez kliknięcie przycisku "Akceptuję wszystkie" wyrażasz zgodę na przedstawione poniżej warunki. Masz również możliwość odmówienia zgody lub ograniczenia jej zakresu.

1. Wyrażenie Zgody.

Jeśli wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych Zaufanych Partnerów, które udostępniasz w historii przeglądania stron internetowych i aplikacji w celach marketingowych (obejmujących zautomatyzowaną analizę Twojej aktywności na stronach internetowych i aplikacjach w celu określenia Twoich potencjalnych zainteresowań w celu dostosowania reklamy i oferty), w tym umieszczanie znaczników internetowych (plików "cookies" itp.) na Twoich urządzeniach oraz odczytywanie takich znaczników, proszę kliknij przycisk „Akceptuję wszystkie”.

Jeśli nie chcesz wyrazić zgody lub chcesz ograniczyć jej zakres, proszę kliknij „Zarządzaj zgodami”.

Wyrażenie zgody jest całkowicie dobrowolne. Możesz zmieniać zakres zgody, w tym również wycofać ją w pełni, poprzez kliknięcie przycisku „Zarządzaj zgodami”.



Artykuł Dodaj artykuł

Naukowo o jabłkach i soku jabłkowym! Co mówią badania na ten temat?

Jabłka i soki jabłkowe to nie tylko najpopularniejsze polskie owoce oraz ich przetwory, ale również cenne składniki diety o potwierdzonych właściwościach prozdrowotnych. Coraz więcej badań wskazuje, że regularne spożywanie jabłek (a często także soku jabłkowego) może wspierać takie aspekty naszego zdrowia jak: kondycja serca, poziom glukozy we krwi czy redukcja stresu oksydacyjnego. Sprawdź, co dokładnie na ten temat mówi nauka!

Jabłka i soki jabłkowe

Jabłka i soki jabłkowe to nie tylko najpopularniejsze polskie owoce oraz ich przetwory, ale również cenne składniki diety o potwierdzonych właściwościach prozdrowotnych. Coraz więcej badań wskazuje, że regularne spożywanie jabłek (a często także soku jabłkowego) może wspierać takie aspekty naszego zdrowia jak: kondycja serca, poziom glukozy we krwi czy redukcja stresu oksydacyjnego. Sprawdź, co dokładnie na ten temat mówi nauka!

Jabłka i sok jabłkowy – owocna profilaktyka

Jabłka to wartościowy element codziennego żywienia – nie tylko ze względu na zawartość cennych antyoksydantów i błonnika1, ale także z uwagi na ich potencjał w zakresie wspierania gospodarki sercowo-naczyniowej, metabolizmu czy redukcji stresu oksydacyjnego. Co ważne, nie tylko świeże jabłka, ale również sok jabłkowy jest wartościowym uzupełnieniem diety.

Jabłka i soki jabłkowe wpływają na lepszy profil lipidowy

Wyniki badań naukowych wskazują, że regularne sięganie po jabłka, a także soki jabłkowe, może wspierać układ krążenia i zmniejszać ryzyko rozwoju chorób metabolicznych. Przykładowo, dwa badania2 pokazują, że zarówno jabłka, jak i soki jabłkowe mają pozytywny wpływ na profil lipidowy (czyli badanie oceniające poziom różnych rodzajów tłuszczów we krwi), co jest szczególnie istotne w kontekście prewencji chorób sercowo-naczyniowych. W innym z badań zaobserwowano, że codzienne spożycie 250 g świeżych jabłek ze skórką towarzyszyło istotnemu spadkowi poziomu cholesterolu LDL (uznawanego jako „zły”)3. Taka zmiana może realnie przyczynić się do obniżenia ryzyka miażdżycy i chorób serca.

Jabłka i sok jabłkowy a kontrola poziomu cukru

W dzisiejszych czasach szczególny nacisk kładzie się na kontrolę glikemii i poczucia sytości w bilansowaniu codziennej diety. Nic dziwnego – kontrola poziomu cukru i łaknienia odgrywa istotną rolę w prewencji chorób metabolicznych. Jakie ciekawe badania możemy znaleźć w tym zakresie?

Bardzo interesującą analizą, o której należy wspomnieć, jest badanie4, w którym sprawdzano, czy podanie soku jabłkowego dzieciom przed planowanym zabiegiem w szpitalu może pozytywnie wpłynąć na ich samopoczucie i nawodnienie. Zwykle przed operacją pacjenci muszą być długo na czczo, co bywa stresujące. Okazało się, że młodzi pacjenci, którzy rano otrzymali porcję soku jabłkowego, byli krócej głodni, mniej rozdrażnieni i lepiej nawodnieni niż Ci, którzy nie jedli i nie pili nic od wieczora poprzedniego dnia. Sok był dobrze tolerowany i nie wpłynął negatywnie na poziom cukru we krwi. To pokazuje, że sok jabłkowy może jest bezpieczną i pomocną formą nawodnienia.

A co z osobami dorosłymi? W jednym z badań5, przeprowadzonym na grupie kilkunastu zdrowych kobiet, wykazano, że jabłko zjedzone przed posiłkiem bogatym w węglowodany (np. ryż) pomagało obniżyć poposiłkowy wzrost poziomu glukozy we krwi. Co ciekawe, w kolejnym badaniu6 spożycie jabłka przed posiłkiem towarzyszyło obniżeniu glukozy po jedzeniu o ponad 30%, szczególnie podczas śniadania. Zaobserwowano również poprawę wrażliwości insulinowej, choć bez wpływu na subiektywne odczucie sytości.

Antyoksydanty w jabłkach oraz sokach – w walce ze stresem oksydacyjnym

W badaniu7 przeprowadzonym w Hiszpanii wykazano, że codzienne spożywanie mętnego soku jabłkowego przez okres czterech tygodni może poprawiać zdolności antyoksydacyjne organizmu oraz obniżać wskaźniki insulinooporności i stresu oksydacyjnego. Zbliżone korzyści odnotowano w kolejnym badaniu, gdzie dieta śródziemnomorska wzbogacona o sok z jabłek i bergamotki poprawiała profil oksydacyjny i wspierała wzrost beztłuszczowej masy ciała u zdrowych dorosłych8. W innym badaniu9, przeprowadzonym w Szwajcarii, spożywanie jabłek towarzyszyło zwiększeniu zdolności organizmu do zwalczania wolnych rodników.

Jaki z tego wniosek? Naturalnie, że jabłkowy!

Jabłka oraz sok jabłkowy z powodzeniem mogą stanowić element dobrze zbilansowanej diety – a do tego bardzo smacznej. Polacy uwielbiają jabłka – 9 na 10 Polaków regularnie je spożywa10.

Sok jabłkowy to nie tylko jeden z ważniejszych towarów eksportowych Polski, ale także skarbnica wartości odżywczych. Już jedna szklanka mętnego soku może dostarczyć od 50 do 100 mg polifenoli – naturalnych przeciwutleniaczy, które pomagają neutralizować wolne rodniki i wspierają ochronę komórek przed stresem oksydacyjnym. Dodatkowo w 200 ml soku znajdziemy około 220 mg potasu, który odgrywa ważną rolę w regulacji ciśnienia krwi i prawidłowej pracy mięśni . Warto pamiętać, że szklanka soku jabłkowego (200ml) może być jedną z pięciu zalecanych w ciągu dnia porcji warzyw i owoców w jadłospisie.

Biorąc pod uwagę – lokalność, smak, bogactwo wartości odżywczych, a także udowodniony naukowo korzystny wpływ na wiele aspektów funkcjonowania naszego organizmu – pozostaje tylko pić sok i jeść jabłka.


1 https://apetytnapolskie.com/sok-jablkowy-plynne-polskie-zloto/
2 Eisner A, Ramachandran P, Cabalbag C, et al. Effects of Dried Apple Consumption on Body Composition, Serum Lipid Profile, Glucose Regulation, and Inflammatory Markers in Overweight and Obese Children. J Med Food. Mar 2020;23(3):242-249. doi:10.1089/jmf.2019.0044; Gualtieri P, Marchetti M, Frank G, et al. Antioxidant-Enriched Diet on Oxidative Stress and Inflammation Gene Expression: A Randomized Controlled Trial. Genes (Basel). Jan 13 2023;14(1)doi:10.3390/genes14010206
3 Fatima A, Niaz K, Qudoos A, Murad S. Use of apple to prevent risk of atherosclerosis. Article. Pakistan Journal of Medical and Health Sciences. 2014;8(4):1038-1040.
4 Castillo-Zamora C, Castillo-Peralta LA, Nava-Ocampo AA. Randomized trial comparing overnight preoperative fasting period Vs oral administration of apple juice at 06:00-06:30 AM in pediatric orthopedic surgical patients. Article. Paediatric Anaesthesia. 2005;15(8):638-642. doi:10.1111/j.1460-9592.2005.01517.x
5 Lu X, Lu J, Fan Z, et al. Both Isocarbohydrate and Hypercarbohydrate Fruit Preloads Curbed Postprandial Glycemic Excursion in Healthy Subjects. Nutrients. Jul 19 2021;13(7)doi:10.3390/nu13072470
6 Zhao W, Liu Z, Fan Z, et al. Apple preload increased postprandial insulin sensitivity of a high glycemic rice meal only at breakfast. Journal article. European journal of nutrition. 2023;62(3):1427‐1439. doi:10.1007/s00394-022-03079-4
7 Soriano-Maldonado A, Hidalgo M, Arteaga P, de Pascual-Teresa S, Nova E. Effects of regular consumption of vitamin C-rich or polyphenol-rich apple juice on cardiometabolic markers in healthy adults: a randomized crossover trial. Article in Press. European Journal of Nutrition. 2014:1-13. doi:10.1007/s00394-014-0670-7
8 Gualtieri P, Marchetti M, Frank G, et al. Antioxidant-Enriched Diet on Oxidative Stress and Inflammation Gene Expression: A Randomized Controlled Trial. Genes (Basel). Jan 13 2023;14(1)doi:10.3390/genes14010206
9 Briviba K, Stracke BA, Rüfer CE, Watzl B, Weibel FP, Bub A. Effect of consumption of organically and conventionally produced apples on antioxidant activity and DNA damage in humans. J Agric Food Chem. Sep 19 2007;55(19):7716-21. doi:10.1021/jf0710534
10 https://www.pap.pl/mediaroom/na-ktore-odmiany-jablek-polacy-maja-najwieksza-ochote

Artykuł zewnętrzny