11-06-2025, 07:35
Sok jabłkowy jest jednym z najchętniej wybieranych soków. Regularnie gości on na podium ulubionych smaków Polaków i nie inaczej było także w tym roku1. Nic dziwnego – lubią go i starsi, i młodsi, a jego proces produkcji (jak i wszystkich produktów określanych wg przepisów prawa mianem soku w Polsce) jest bardzo prosty, krótki i naturalny. Jak dokładnie wygląda droga jabłka z gałęzi do naszej szklanki?
To wszystko!
Zgodnie z prawem do soków owocowych nie dodaje się cukru, barwnikówani konserwantów – polskie przepisy ściśle regulują, co można nazwać sokiem.
„Sok to produkt naturalny – niezależnie czy produkujemy sok NFC (Not From Concentrate), często nazywany „tłoczonym” czy z soku zagęszczonego. Obowiązujące unijne i krajowe przepisy prawne gwarantują zachowanie naturalności i wysokiej jakości soku, tj. odpowiednich cech fizycznych, chemicznych, organoleptycznych i odżywczych” – podkreśla dr inż. Barbara Groele, sekretarz generalna Stowarzyszenia Krajowa Unia Producentów Soków.
W ofercie producentów znajdują się zarówno jabłkowe soki klarowne, jak i mętne czy przecierowe. Różnią się wyglądem i konsystencją. Klarowny poddawany filtracji, w sam raz dla koneserów pięknego wyglądu z „błyskiem”, mętny, zawierający pektyny, czy przecierowy typu smoothie, niosący bogactwo błonnika – każdy konsument znajdzie coś dla siebie.
Naturalnie, że z Polski
Niezależnie od tego po jaki rodzaj soku sięgamy – mamy do czynienia z produktem naturalnym, bez dodatku cukru i zbędnych dodatków, co gwarantują nam obowiązujące przepisy. A wybierając sok jabłkowy, wspieramy także lokalne polskie sadownictwo.
1 Badanie konsumenckie 2025, Stowarzyszenie KUPS.
Artykuł zewnętrzny
Podobne artykuły
Komentarze