jedzenie

Szanowny Użytkowniku,

Zanim zaakceptujesz pliki "cookies" lub zamkniesz to okno, prosimy Cię o zapoznanie się z poniższymi informacjami. Prosimy o dobrowolne wyrażenie zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych partnerów biznesowych oraz udostępniamy informacje dotyczące plików "cookies" oraz przetwarzania Twoich danych osobowych. Poprzez kliknięcie przycisku "Akceptuję wszystkie" wyrażasz zgodę na przedstawione poniżej warunki. Masz również możliwość odmówienia zgody lub ograniczenia jej zakresu.

1. Wyrażenie Zgody.

Jeśli wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych Zaufanych Partnerów, które udostępniasz w historii przeglądania stron internetowych i aplikacji w celach marketingowych (obejmujących zautomatyzowaną analizę Twojej aktywności na stronach internetowych i aplikacjach w celu określenia Twoich potencjalnych zainteresowań w celu dostosowania reklamy i oferty), w tym umieszczanie znaczników internetowych (plików "cookies" itp.) na Twoich urządzeniach oraz odczytywanie takich znaczników, proszę kliknij przycisk „Akceptuję wszystkie”.

Jeśli nie chcesz wyrazić zgody lub chcesz ograniczyć jej zakres, proszę kliknij „Zarządzaj zgodami”.

Wyrażenie zgody jest całkowicie dobrowolne. Możesz zmieniać zakres zgody, w tym również wycofać ją w pełni, poprzez kliknięcie przycisku „Zarządzaj zgodami”.



Artykuł Dodaj artykuł

Z jabłoni do szklanki – krok po kroku. Wyjaśniamy, jak dokładnie powstaje najbardziej polski sok!

Sok jabłkowy jest jednym z najchętniej wybieranych soków. Regularnie gości on na podium ulubionych smaków Polaków i nie inaczej było także w tym roku. Nic dziwnego – lubią go i starsi, i młodsi, a jego proces produkcji (jak i wszystkich produktów określanych wg przepisów prawa mianem soku w Polsce) jest bardzo prosty, krótki i naturalny. Jak dokładnie wygląda droga jabłka z gałęzi do naszej szklanki?

Z jabłoni do szklanki – krok po kroku. Wyjaśniamy, jak dokładnie powstaje najbardziej polski sok!

Sok jabłkowy jest jednym z najchętniej wybieranych soków. Regularnie gości on na podium ulubionych smaków Polaków i nie inaczej było także w tym roku1. Nic dziwnego – lubią go i starsi, i młodsi, a jego proces produkcji (jak i wszystkich produktów określanych wg przepisów prawa mianem soku w Polsce) jest bardzo prosty, krótki i naturalny. Jak dokładnie wygląda droga jabłka z gałęzi do naszej szklanki?

Od jabłka do soku, krok po kroku

  • Produkcja klasycznego soku jabłkowego, który znajdziemy na sklepowych półkach w kartonach czy butelkach, zaczyna się od zbioru dojrzałych, zdrowych jabłek z polskich sadów w okresie letnio-jesiennym, kiedy owoce są najsmaczniejsze, o najwyższej wartości odżywczej.
  • Po przewiezieniu do zakładu przetwórczego jabłka są myte oraz przebierane, a następnie rozdrabniane, po którym następuje tłoczenie czyli wyciskanie soku.
  • Otrzymany sok może być kierowany do szybkiej pasteryzacji przepływowej (od kilkunastu do kilkudziesięciu sekund) i po szybkim schłodzeniu jest on rozlewany w sterylnych warunkach do opakowań. Soku można również nie pasteryzować, ale wówczas musi być przechowywany i transportowany w warunkach chłodniczych i spożyty w ciągu jednego dnia.
  • Wytłoczony sok może być też kierowany do zagęszczenia, czyli odparowania większości wody w specjalnych warunkach tj. pod zmniejszonym ciśnieniem, ułatwiającym odparowanie wody znacznie poniżej temperatury wrzenia. Cały proces przebiega szybko, aby sok zachował maksimum smaku i wartości odżywczych.
  • Polski zagęszczony sok jest magazynowany i sukcesywnie przez cały rok eksportowany do wielu krajów w UE i na całym świecie. Trafia do zakładów przetwórczych, gdzie sok jabłkowy jest odtwarzany przez dodanie maksymalnie takiej ilości wody pitnej, jaka była wcześniej odparowana. Po pasteryzacji, która jest całkowicie bezpieczna i dobrze znana również w gospodarstwach domowych, np. przy przygotowywaniu przetworów, aby umożliwić dłuższe przechowywanie – mamy już gotowy sok.
  • Dzięki dopracowanej produkcji wykorzystującej tylko fizyczne metody pod rygorem wymagających przepisów krajowych i unijnych możemy cieszyć się dostępem do soków na sklepowej półce i w na naszym stole przez cały rok.

To wszystko!

Zgodnie z prawem do soków owocowych nie dodaje się cukru, barwnikówani konserwantów – polskie przepisy ściśle regulują, co można nazwać sokiem.

„Sok to produkt naturalny – niezależnie czy produkujemy sok NFC (Not From Concentrate), często nazywany „tłoczonym” czy z soku zagęszczonego. Obowiązujące unijne i krajowe przepisy prawne gwarantują zachowanie naturalności i wysokiej jakości soku, tj. odpowiednich cech fizycznych, chemicznych, organoleptycznych i odżywczych” – podkreśla dr inż. Barbara Groele, sekretarz generalna Stowarzyszenia Krajowa Unia Producentów Soków.

Klarowny i mętny, a może przecierowy – każdy pyszny!

W ofercie producentów znajdują się zarówno jabłkowe soki klarowne, jak i mętne czy przecierowe. Różnią się wyglądem i konsystencją. Klarowny poddawany filtracji, w sam raz dla koneserów pięknego wyglądu z „błyskiem”, mętny, zawierający pektyny, czy przecierowy typu smoothie, niosący bogactwo błonnika – każdy konsument znajdzie coś dla siebie.

Naturalnie, że z Polski

Niezależnie od tego po jaki rodzaj soku sięgamy – mamy do czynienia z produktem naturalnym, bez dodatku cukru i zbędnych dodatków, co gwarantują nam obowiązujące przepisy. A wybierając sok jabłkowy, wspieramy także lokalne polskie sadownictwo.


1 Badanie konsumenckie 2025, Stowarzyszenie KUPS.

Artykuł zewnętrzny