jedzenie

Szanowny Użytkowniku,

Zanim zaakceptujesz pliki "cookies" lub zamkniesz to okno, prosimy Cię o zapoznanie się z poniższymi informacjami. Prosimy o dobrowolne wyrażenie zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych partnerów biznesowych oraz udostępniamy informacje dotyczące plików "cookies" oraz przetwarzania Twoich danych osobowych. Poprzez kliknięcie przycisku "Akceptuję wszystkie" wyrażasz zgodę na przedstawione poniżej warunki. Masz również możliwość odmówienia zgody lub ograniczenia jej zakresu.

1. Wyrażenie Zgody.

Jeśli wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych Zaufanych Partnerów, które udostępniasz w historii przeglądania stron internetowych i aplikacji w celach marketingowych (obejmujących zautomatyzowaną analizę Twojej aktywności na stronach internetowych i aplikacjach w celu określenia Twoich potencjalnych zainteresowań w celu dostosowania reklamy i oferty), w tym umieszczanie znaczników internetowych (plików "cookies" itp.) na Twoich urządzeniach oraz odczytywanie takich znaczników, proszę kliknij przycisk „Akceptuję wszystkie”.

Jeśli nie chcesz wyrazić zgody lub chcesz ograniczyć jej zakres, proszę kliknij „Zarządzaj zgodami”.

Wyrażenie zgody jest całkowicie dobrowolne. Możesz zmieniać zakres zgody, w tym również wycofać ją w pełni, poprzez kliknięcie przycisku „Zarządzaj zgodami”.



Artykuł Dodaj artykuł

Dlaczego warto mieć sok jabłkowy w każdej kuchni? Poznaj jego mało znane zastosowania kulinarne!

Sok jabłkowy kojarzy się przede wszystkim ze smakiem Polski, sielskiego dzieciństwa i domowych obiadów. Ale mało kto wie, że nasz flagowy polski sok to także doskonała baza do rozmaitych potraw. Z powodzeniem można go wykorzystywać zarówno w daniach wytrawnych, jak i słodkich – od glazur po galaretki. Dlaczego w każdej spiżarni powinien na stałe mieszkać karton lub butelka soku jabłkowego?

Sok jabłkowy

Sok jabłkowy kojarzy się przede wszystkim ze smakiem Polski, sielskiego dzieciństwa i domowych obiadów. Ale mało kto wie, że nasz flagowy polski sok to także doskonała baza do rozmaitych potraw. Z powodzeniem można go wykorzystywać zarówno w daniach wytrawnych, jak i słodkich – od glazur po galaretki. Dlaczego w każdej spiżarni powinien na stałe mieszkać karton lub butelka soku jabłkowego?

Dressing do sałatki? Naturalnie, że jabłkowy!

Kilka łyżek soku jabłkowego, oliwa z oliwek, musztarda, sok z cytryny, miód i odrobina soli – to przepis na ekspresowy, świeży sos winegret z jabłkową nutą. Dzięki swojej naturalnej słodyczy prosto z owoców, sok jabłkowy świetnie balansuje kwaśne i pikantne smaki w sałatkach z rukolą czy serem pleśniowym.

Sezon grillowy? Rozważ sok jabłkowy

Sok jabłkowy świetnie sprawdza się jako baza do glazur i sosów do wieprzowiny, drobiu czy dziczyzny. W połączeniu z przyprawami, octem np. balsamicznym i ziołami tworzy aromatyczną polewę, która nadaje mięsu połysk, lekko karmelowy smak i owocową głębię. Sok jabłkowy to także świetna baza do marynat do karkówki, skrzydełek, tofu czy pieczonych warzyw. W połączeniu z czosnkiem, imbirem i sosem sojowym daje efekt rodem z kuchni fusion.

Domowa galaretka jabłkowa

Wystarczy sok jabłkowy, odrobina żelatyny (lub agaru) i ulubione dodatki: owoce, cynamon czy śmietanka. Jabłkowa galaretka to lekki deser, który będzie smakował i tym starszym, i młodszym – pięknie wygląda, smakuje świeżo i ma prosty skład. Na podobnej zasadzie można wykonać własny jabłkowy kisiel – z połączenia soku jabłkowego, startych jabłek oraz mąki ziemniaczanej.

Jabłkowa słodycz w wypiekach i deserach

Sok jabłkowy może być używany jako naturalne słodzidło w ciastach, naleśnikach czy owsiankach. Nadaje wilgotność wypiekom i dodatkową głębię smaku z karmelową nutą. Szczególnie dobrze sprawdza się w wypiekach z dodatkiem bakalii – muffinkach, chlebku bananowym i jabłkowym czy cieście marchewkowym.

Nie tylko smaczny – również symboliczny

Sok jabłkowy to nie tylko uniwersalny składnik kulinarny. To także jeden z flagowych produktów polskiego przetwórstwa owocowego. Polska od lat utrzymuje pozycję lidera w produkcji jabłek i ich przetworów w Europie, a znaczna część tych owoców trafia właśnie do tłoczni. W sezonie 2023/24 wyeksportowaliśmy aż 249 tys. ton zagęszczonego soku jabłkowego.

Warto pamiętać, że soki owocowe, zgodnie z prawem, nie zawierają żadnych dodatków konserwantów, barwników, słodzików oraz jakichkolwiek cukrów.

Co ciekawe, szklanka mętnego soku jabłkowego dostarcza od 50 do nawet 100 mg polifenoli – związków o działaniu antyoksydacyjnym. Dodatkowo, szklanka soku jabłkowego – niezależnie od rodzaju pokrywa już 11% dziennych RWS potasu dla osoby dorosłej, pierwiastka bardzo ważnego dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Pamiętajmy też, że szklanka soku jabłkowego może stanowić jedną z pięciu zalecanych dziennych porcji warzyw i owoców.

Sok jabłkowy to zatem nie tylko źródło smaku i wartości odżywczych, ale także pełnoprawny składnik kuchenny – naturalny, wszechstronny i… bardzo polski.

Artykuł zewnętrzny