24-04-2014, 00:00
BARWNIK SZKODLIWY
Inne nazwy i oznaczenia: CI 77820
Wiadomości ogólne: Naturalnie występujący metal.
Jony srebra zawarte w opakowaniach przedłużają świeżość żywności, hamują wzrost i podział komórek, z łatwością rozprzestrzeniają się w środowisku naturalnym i przenikają do łańcucha pokarmowego.
Zastosowanie w żywności: Stosowany jest głównie w cukiernictwie do zdobienia powierzchni różnych wyrobów, np. tortów. Jony srebra są środkiem hamującym rozwój bakterii, grzybów i pleśni. Dlatego cząsteczki srebra wchodzą też w skład osłonek wędlin.
Wpływ na zdrowie: W dużych dawkach nie nadaje się do spożycia, gromadzi się w tkankach, co może powodować uszkodzenia nerek. W dawnych czasach ludzie a zwłaszcza szlachta i zamożni, którzy jedli sztućcami z czystego srebra chorowali często na srebrzycę. Stężenie tego pierwiastka w ich organizmie było tak duże że ich skóra zmieniała barwę na szarą.
Z raportu przedstawionego przez niemiecki Związek na Rzecz Ochrony Środowiska i Przyrody (BUND - raport z 2009-go roku) wynika, że cząsteczki srebra są bronią obosieczną i mogą mieć szkodliwy wpływ na zdrowie człowieka oraz środowisko naturalne.
Z kolei u szczurów inhalowanych nanosrebrem stwierdzono podwyższoną zawartość tego metalu w wątrobie, nerkach i płucach. Niedawno koreański naukowiec poinformował, że w płucach szczurów rozwijają się chroniczne stany zapalne.
Ograniczenia terytorialne: Zakazany w Australii.
Dopuszczalne dzienne spożycie: brak.
Podobne artykuły
Komentarze