Artykuł Dodaj artykuł

Barwnik szkodliwy E-155: brąz HT

Syntetyczny barwnik smołowy i azowy, bardzo dobrze rozpuszczalny w wodzie. Jest odporny na wysokie temperatury, światło, kwasy owocowe i benzoesowe oraz na środowisko zasadowe. Kolor może zanikać jedynie w obecności siarki.

BARWNIK SZKODLIWY

Inne nazwy i oznaczenia: CI 20285, Food Brown 3

Wiadomości ogólne: Syntetyczny barwnik smołowy i azowy, bardzo dobrze rozpuszczalny w wodzie. Jest odporny na wysokie temperatury, światło, kwasy owocowe i benzoesowe oraz na środowisko zasadowe. Kolor może zanikać jedynie w obecności siarki.

Zastosowanie w żywności: Dzięki swojej doskonałej odporności na temperaturę jest często używany pry produkcji wypieków piekarskich i ciastkarskich takich jak czekoladowe ciasta w proszku i czekoladowe herbatniki. Ponadto może być również stosowany do aromatyzowanych napojów bezalkoholowych i lodów.

Wpływ na zdrowie: Ze względu na to że jest to związek azowy, może powodować uwalnianie się histaminy i nasilać objawy astmy. Niezalecany dla dzieci i u osób z nietolerancją aspiryny. Podobnie jak w E-154 może odkładać się w nerkach i naczyniach limfatycznych.

Ograniczenia terytorialne: Zakazany w Stanach Zjednoczonych.

Dopuszczalne dzienne spożycie: 1,5 mg/kg masy ciała.

Podobne artykuły