jedzenie

Szanowny Użytkowniku,

Zanim zaakceptujesz pliki "cookies" lub zamkniesz to okno, prosimy Cię o zapoznanie się z poniższymi informacjami. Prosimy o dobrowolne wyrażenie zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych partnerów biznesowych oraz udostępniamy informacje dotyczące plików "cookies" oraz przetwarzania Twoich danych osobowych. Poprzez kliknięcie przycisku "Akceptuję wszystkie" wyrażasz zgodę na przedstawione poniżej warunki. Masz również możliwość odmówienia zgody lub ograniczenia jej zakresu.

1. Wyrażenie Zgody.

Jeśli wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych Zaufanych Partnerów, które udostępniasz w historii przeglądania stron internetowych i aplikacji w celach marketingowych (obejmujących zautomatyzowaną analizę Twojej aktywności na stronach internetowych i aplikacjach w celu określenia Twoich potencjalnych zainteresowań w celu dostosowania reklamy i oferty), w tym umieszczanie znaczników internetowych (plików "cookies" itp.) na Twoich urządzeniach oraz odczytywanie takich znaczników, proszę kliknij przycisk „Akceptuję wszystkie”.

Jeśli nie chcesz wyrazić zgody lub chcesz ograniczyć jej zakres, proszę kliknij „Zarządzaj zgodami”.

Wyrażenie zgody jest całkowicie dobrowolne. Możesz zmieniać zakres zgody, w tym również wycofać ją w pełni, poprzez kliknięcie przycisku „Zarządzaj zgodami”.



Artykuł Dodaj artykuł

Barwnik szkodliwy E-127: erytrozyna

Syntetyczny barwnik, zawiera jodynę. Występuje w formie soli sodowej i bardzo dobrze rozpuszcza się w wodzie. Charakteryzuje się małą odpornością na promienie słoneczne.

BARWNIK SZKODLIWY

Inne nazwy i oznaczenia: CI 45430, Food Red 14, tetrajodofluoresceina.

Wiadomości ogólne: Syntetyczny barwnik, zawiera jodynę. Występuje w formie soli sodowej i bardzo dobrze rozpuszcza się w wodzie. Charakteryzuje się małą odpornością na promienie słoneczne.

Zastosowanie w żywności: Najczęstszymi i jedynymi możliwościami jego zastosowania na terenie Unii Europejskiej jest barwienie koktajli wiśniowych oraz owoców kondensowanych, szczególnie wisienek. Barwnik ten jest dozwolony tylko ze względu na to, że jest jedynym który nadaje się do barwienia wiśni poprzez namaczanie. Po użyciu innych barwników, wydostają się one z wisienek i zabarwiają syrop oraz wszystkie pozostałe owoce zawarte w tym syropie.

Wpływ na zdrowie: Może powodować dekoncentrację u dzieci oraz trudności w nauce. W wyniku badań na zmiany genetyczne, stwierdzono je tylko u bakterii i do dziś nie zrezygnowano całkowicie ze stosowania tego barwnika w przemyśle spożywczym. Jego zastosowanie ograniczono jedynie do produktów w których jest niezastąpiony technologicznie. Inne szkodliwe działania: zakłócenia w metabolizmie jodu i większa czułość na światło u osób nadwrażliwych na ten bodziec.

Dopuszczalne dzienne spożycie: 0,1 mg/kg masy ciała.


W przypadku wszystkich barwników, które opisywane są na stronie jako szkodliwe, należy pamiętać o tym, że przy małych dawkach nic nam z ich strony nie szkodzi. Problemy zaczynają się kiedy produkty ze szkodliwymi barwnikami są spożywane systematycznie i każdego dnia. Dlatego powinniśmy zwrócić szczególną uwagę na to, aby produkty zawierające barwniki z niższej półki, nie zasiadły na stałe w naszym jadłospisie.