jedzenie

Szanowny Użytkowniku,

Zanim zaakceptujesz pliki "cookies" lub zamkniesz to okno, prosimy Cię o zapoznanie się z poniższymi informacjami. Prosimy o dobrowolne wyrażenie zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych partnerów biznesowych oraz udostępniamy informacje dotyczące plików "cookies" oraz przetwarzania Twoich danych osobowych. Poprzez kliknięcie przycisku "Akceptuję wszystkie" wyrażasz zgodę na przedstawione poniżej warunki. Masz również możliwość odmówienia zgody lub ograniczenia jej zakresu.

1. Wyrażenie Zgody.

Jeśli wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych Zaufanych Partnerów, które udostępniasz w historii przeglądania stron internetowych i aplikacji w celach marketingowych (obejmujących zautomatyzowaną analizę Twojej aktywności na stronach internetowych i aplikacjach w celu określenia Twoich potencjalnych zainteresowań w celu dostosowania reklamy i oferty), w tym umieszczanie znaczników internetowych (plików "cookies" itp.) na Twoich urządzeniach oraz odczytywanie takich znaczników, proszę kliknij przycisk „Akceptuję wszystkie”.

Jeśli nie chcesz wyrazić zgody lub chcesz ograniczyć jej zakres, proszę kliknij „Zarządzaj zgodami”.

Wyrażenie zgody jest całkowicie dobrowolne. Możesz zmieniać zakres zgody, w tym również wycofać ją w pełni, poprzez kliknięcie przycisku „Zarządzaj zgodami”.



Artykuł Dodaj artykuł

Barwnik szkodliwy E-129: czerwień allura 2G

Syntetyczny barwnik azowy, występuje jako sól sodowa. Po rozpuszczeniu ma odcień pomarańczowoczerwony natomiast w postaci sproszkowanej ciemnoczerwony. Charakteryzuje się dobrą odpornością na światło i temperaturę.

BARWNIK  SZKODLIWY

Inne nazwy i oznaczenia: CI 16035, Food Red 17

Wiadomości ogólne: Syntetyczny barwnik azowy, występuje jako sól sodowa. Po rozpuszczeniu ma odcień pomarańczowoczerwony natomiast w postaci sproszkowanej ciemnoczerwony. Charakteryzuje się dobrą odpornością na światło i temperaturę.

Zastosowanie w żywności: Jest zabroniony w takich krajach jak: Dania, Belgia, Niemcy, Szwajcaria, Australia i Norwegia. W Całej Unii Europejskiej jego zastosowanie ogranicza się do produktów cukierniczych i mięsnych.

Wpływ na zdrowie: Znajduje się w gronie barwników mających negatywny wpływ na zdrowie astmatyków. Ze względu na to że jest to związek azowy, może nasilać objawy astmy. U dzieci może powodować nadpobudliwość psychoruchową znaną powszechnie jako ADHD, dlatego nie zaleca się spożywania przez nie tego barwnika. Ponadto udowodniono, że jeśli jest spożywany w większych ilościach, to jeden z jego produktów degradacji powoduje raka pęcherza u zwierząt.

Ostatnio pojawiają się sprzeczne informacje, że barwnik ten posiada właściwości hamujące rozwój raka spowodowanego aflatoksynami (toksyny różnych gatunków pleśni). Badania nie są jednak w pełni wiarygodne.

Dopuszczalne dzienne spożycie: 7 mg/kg masy ciała.


W przypadku wszystkich barwników, które opisywane są na stronie jako szkodliwe, należy pamiętać o tym, że przy małych dawkach nic nam z ich strony nie szkodzi. Problemy zaczynają się kiedy produkty ze szkodliwymi barwnikami są spożywane systematycznie i każdego dnia. Dlatego powinniśmy zwrócić szczególną uwagę na to, aby produkty zawierające barwniki z niższej półki, nie zasiadły na stałe w naszym jadłospisie.