jedzenie

Szanowny Użytkowniku,

Zanim zaakceptujesz pliki "cookies" lub zamkniesz to okno, prosimy Cię o zapoznanie się z poniższymi informacjami. Prosimy o dobrowolne wyrażenie zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych partnerów biznesowych oraz udostępniamy informacje dotyczące plików "cookies" oraz przetwarzania Twoich danych osobowych. Poprzez kliknięcie przycisku "Akceptuję wszystkie" wyrażasz zgodę na przedstawione poniżej warunki. Masz również możliwość odmówienia zgody lub ograniczenia jej zakresu.

1. Wyrażenie Zgody.

Jeśli wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych Zaufanych Partnerów, które udostępniasz w historii przeglądania stron internetowych i aplikacji w celach marketingowych (obejmujących zautomatyzowaną analizę Twojej aktywności na stronach internetowych i aplikacjach w celu określenia Twoich potencjalnych zainteresowań w celu dostosowania reklamy i oferty), w tym umieszczanie znaczników internetowych (plików "cookies" itp.) na Twoich urządzeniach oraz odczytywanie takich znaczników, proszę kliknij przycisk „Akceptuję wszystkie”.

Jeśli nie chcesz wyrazić zgody lub chcesz ograniczyć jej zakres, proszę kliknij „Zarządzaj zgodami”.

Wyrażenie zgody jest całkowicie dobrowolne. Możesz zmieniać zakres zgody, w tym również wycofać ją w pełni, poprzez kliknięcie przycisku „Zarządzaj zgodami”.



Artykuł Dodaj artykuł

Barwnik szkodliwy E-128: czerwień 2G - zabroniony

est to syntetyczny barwnik azowy o czerwonej barwie, bardzo dobrze rozpuszczalny w wodzie. Od dnia 27 lipca 2007 roku barwnik ten jest zabroniony w krajach Unii Europejskiej (w tym również w Polsce)

BARWNIK SZKODLIWY

Inne nazwy i oznaczenia: CI 18050, Food Red 10

Wiadomości ogólne: Jest to syntetyczny barwnik azowy o czerwonej barwie, bardzo dobrze rozpuszczalny w wodzie.

Zastosowanie w żywności: Od dnia 27 lipca 2007 roku barwnik ten jest zabroniony w krajach Unii Europejskiej ( w tym również w Polsce). Przed wprowadzeniem zakazu stosowany był przeważnie w wyrobach mięsnych, takich jak kotlety mielone czy różnego rodzaju kiełbaskach. Dzięki jego użyciu mięso uzyskiwało tradycyjną czerwoną barwę a przy obróbce termicznej powodował brązowienie. Był również szeroko stosowany w przemyśle cukierniczym do produkcji cukierków i innych wyrobów pokrewnych.

Wpływ na zdrowie: Związek ten szkodliwie wpływa na zdrowie człowieka, po jego spożyciu jest szybko metabolizowany do aniliny, która jest znana ze swoich właściwości rakotwórczych. Anilina wpływa również niekorzystnie na hemoglobinę będącą składnikiem krwi każdego człowieka. Inne niekorzystne skutki spożycia to: nasilenie się objawów astmy, dolegliwości żołądkowo-jelitowe oraz nadpobudliwość u dzieci.

Dopuszczalne dzienne spożycie: Brak.