14-07-2014, 00:00
BARWNIK SZKODLIWY
Inne nazwy i oznaczenia: CI 28440, Food Black
Wiadomości ogólne: Syntetyczny czarny barwnik azowy, bardzo dobrze rozpuszcza się w wodzie. Charakteryzuje się wysoką odpornością na światło ale słabą na wysoką temperaturę.
Zastosowanie w żywności: Jest stosowany do uwydatniania koloru niektórych produktów z ikry rybiej i niektórych wyrobów cukierniczych. Można go wykryć w tanim kawiorze, ponieważ jest łatwo rozpuszczalny w wodzie i barwi białko jaj ugotowanego na twardo. Oryginalny czarny lub szary kawior "nie farbuje".
Wpływ na zdrowie: Jest to jeden ze szkodliwszych barwników stosowanych w żywności. W wyniku tego, że jest to związek azowy może powodować niepożądane skutki u osób z nadwrażliwością na salicylany. Ponadto może być przekształcony w jelicie przez bakterie do szkodliwych związków.
Ograniczenia terytorialne: Zakazany w Stanach Zjednoczonych, Kanadzie, Finlandii, Japonii i Norwegii.
Dopuszczalne dzienne spożycie: 1-5 mg/kg masy ciała.
W przypadku wszystkich barwników, które opisywane są na stronie jako szkodliwe, należy pamiętać o tym, że przy małych dawkach nic nam z ich strony nie szkodzi. Problemy zaczynają się kiedy produkty ze szkodliwymi barwnikami są spożywane systematycznie i każdego dnia. Dlatego powinniśmy zwrócić szczególną uwagę na to, aby produkty zawierające barwniki z niższej półki, nie zasiadły na stałe w naszym jadłospisie.
Podobne artykuły
Komentarze