24-07-2014, 00:00
BARWNIK SZKODLIWY
Inne nazwy i oznaczenia: CI 15985, żółcień FD&C6
Wzór chemiczny: C16H10Na2O7S2N2
Wiadomości ogólne: Jest to syntetyczny barwnik azowy, który jest bardzo dobrze rozpuszczalny w wodzie. Ze względu na jego zły wpływ na zdrowie jest zakazany w kilku krajach.
Zastosowanie w żywności: Stosowany jest do takich produktów jak: marmolady, żele, gumy do żucia, powłoki tabletek, zupy w proszku, kasze, płatki zbożowe.
Wpływ na zdrowie: Substancja ta może wywołać nasilenie się objawów astmy (pokrzywka, duszności) u osób na nią cierpiących, ponadto występuje prawdopodobieństwo wystąpienia nadpobudliwości i dekoncentracji u dzieci. Po przeprowadzeniu testów na zwierzętach stwierdzono, że przy dużych dawkach substancja ta sprzyja powstawaniu nowotworów nerek.
Dopuszczalne dzienne spożycie: 2,5 mg/kg masy ciała.
W przypadku wszystkich barwników, które opisywane są na stronie jako szkodliwe, należy pamiętać o tym, że przy małych dawkach nic nam z ich strony nie szkodzi. Problemy zaczynają się kiedy produkty ze szkodliwymi barwnikami są spożywane systematycznie i każdego dnia. Dlatego powinniśmy zwrócić szczególną uwagę na to, aby produkty zawierające barwniki z niższej półki, nie zasiadły na stałe w naszym jadłospisie.
Podobne artykuły
Komentarze