jedzenie

Szanowny Użytkowniku,

Zanim zaakceptujesz pliki "cookies" lub zamkniesz to okno, prosimy Cię o zapoznanie się z poniższymi informacjami. Prosimy o dobrowolne wyrażenie zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych partnerów biznesowych oraz udostępniamy informacje dotyczące plików "cookies" oraz przetwarzania Twoich danych osobowych. Poprzez kliknięcie przycisku "Akceptuję wszystkie" wyrażasz zgodę na przedstawione poniżej warunki. Masz również możliwość odmówienia zgody lub ograniczenia jej zakresu.

1. Wyrażenie Zgody.

Jeśli wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych Zaufanych Partnerów, które udostępniasz w historii przeglądania stron internetowych i aplikacji w celach marketingowych (obejmujących zautomatyzowaną analizę Twojej aktywności na stronach internetowych i aplikacjach w celu określenia Twoich potencjalnych zainteresowań w celu dostosowania reklamy i oferty), w tym umieszczanie znaczników internetowych (plików "cookies" itp.) na Twoich urządzeniach oraz odczytywanie takich znaczników, proszę kliknij przycisk „Akceptuję wszystkie”.

Jeśli nie chcesz wyrazić zgody lub chcesz ograniczyć jej zakres, proszę kliknij „Zarządzaj zgodami”.

Wyrażenie zgody jest całkowicie dobrowolne. Możesz zmieniać zakres zgody, w tym również wycofać ją w pełni, poprzez kliknięcie przycisku „Zarządzaj zgodami”.



Artykuł Dodaj artykuł

Barwnik szkodliwy E-104: żółcień chinolinowa

Żółcień chinolinowa jest to barwnik nieazowy rozpuszczalny bardzo dobrze w wodzie.  Ze względu na to, że jest to potencjalnie szkodliwy barwnik, zakazany jest w takich krajach jak Stany Zjednoczone i Japonia.

BARWNIK SZKODLIWY

Inne nazwy i oznaczenia: Cl47005, Food Yellow 13 (żółcień żywnościowa/spożywcza 13)

Wzór chemiczny: C18H9NNa2O8S2

Wiadomości ogólne: Żółcień chinolinowa jest to barwnik nieazowy rozpuszczalny bardzo dobrze w wodzie.  Ze względu na to, że jest to potencjalnie szkodliwy barwnik, zakazany jest w takich krajach jak Stany Zjednoczone i Japonia. Przez jakiś czas zakazany był również w Australii ale w chwili obecnej jest tam przywrócony do użytku.

Zastosowanie w żywności: Jest używany w takich produktach jak: lody, galaretki do ciast, cukierki na kaszel, napoje gazowane.

Wpływ na zdrowie: Według przeprowadzonych badań powoduje nadpobudliwość u dzieci, ponadto zaczerwienienie, wysypkę i anaflaksję. Osoby cierpiące na astmę i uczulone na aspirynę powinny stanowczo unikać tego barwnika. W testach na szczurach po podaniu czystej chinoliny obserwowano powstawanie nowotworów wątroby.

Jeżeli żółcień chinolinowa jest składnikiem produktu spożywczego, to jej producent zobowiązany jest do zamieszczenia informacji, że składniki mogą mięć niekorzystne wpływ na aktywność i zdolność koncentracji u dzieci.

Dopuszczalne dzienne spożycie: 10 mg/kg ciała.