jedzenie

Szanowny Użytkowniku,

Zanim zaakceptujesz pliki "cookies" lub zamkniesz to okno, prosimy Cię o zapoznanie się z poniższymi informacjami. Prosimy o dobrowolne wyrażenie zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych partnerów biznesowych oraz udostępniamy informacje dotyczące plików "cookies" oraz przetwarzania Twoich danych osobowych. Poprzez kliknięcie przycisku "Akceptuję wszystkie" wyrażasz zgodę na przedstawione poniżej warunki. Masz również możliwość odmówienia zgody lub ograniczenia jej zakresu.

1. Wyrażenie Zgody.

Jeśli wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych Zaufanych Partnerów, które udostępniasz w historii przeglądania stron internetowych i aplikacji w celach marketingowych (obejmujących zautomatyzowaną analizę Twojej aktywności na stronach internetowych i aplikacjach w celu określenia Twoich potencjalnych zainteresowań w celu dostosowania reklamy i oferty), w tym umieszczanie znaczników internetowych (plików "cookies" itp.) na Twoich urządzeniach oraz odczytywanie takich znaczników, proszę kliknij przycisk „Akceptuję wszystkie”.

Jeśli nie chcesz wyrazić zgody lub chcesz ograniczyć jej zakres, proszę kliknij „Zarządzaj zgodami”.

Wyrażenie zgody jest całkowicie dobrowolne. Możesz zmieniać zakres zgody, w tym również wycofać ją w pełni, poprzez kliknięcie przycisku „Zarządzaj zgodami”.



Artykuł Dodaj artykuł

Błąd, który kosztuje Cię zdrowie. Wiesz co jesz?

Pestycydy, hormony, antybiotyki to już standard w żywności. Niedożywienie grozi krajom, gdzie jedzenia jest pod dostatkiem.  

Pestycydy, hormony, antybiotyki to już standard w żywności. Niedożywienie grozi krajom, gdzie jedzenia jest pod dostatkiem.

Błąd, który kosztuje Cię zdrowie. Wiesz co jesz? foodiesfeed.comPrzyczyną jest niska zawartość składników odżywczych zawartych w żywności wystawianej na sklepowych półkach. Tanie i pewne, znak jakości sklepowych gigantów wcale nie oznacza, że jest to także zdrowe i pełnowartościowe. W efekcie spożywamy około trzy do czterech razy mniej składników odżywczych niż nasi dziadowie, a od niedoboru do choroby niedaleko.

Chcąc uzupełnić braki w diecie, sięgamy po suplementy. Pytanie czy medykamenty to dobre długofalowe rozwiązanie?

Zamiast w tabletki  powinniśmy wzbogacać naszą dietę w świeże owoce, warzywa, rośliny strączkowe oraz w zboża o dużej zawartości błonnika, które znajdziemy w pobliskim warzywniaku czy na targu. Rozwiązaniem problemu z prawidłowym odżywianiem jest także żywność produkowana ekologicznie, bez dodatków, sztucznych barwników i ulepszaczy.

Popyt na zdrową żywność rośnie – ludzie są w stanie zapłacić niewiele więcej za dobrej jakości produkt o wiadomym pochodzeniu, niż za tani substytut. Mimo to konkurencja wśród producentów wciąż jest mała. Dzięki bezpłatnym szkoleniom można w łatwy i przystępny sposób poszerzyć swoją wiedzę. 

Droga do większego zysku dla zdrowia i firmy wcale nie jest skomplikowana. Na Opolszczyźnie ruszyły właśnie szkolenia skierowane do lokalnych producentów żywności. Dzięki nim Uniwersytet Opolski, który jest pomysłodawcą, ma nadzieję na rozwój tego segmentu i zwiększenia świadomości zarówno konsumentów jak i przedsiębiorców, których produkty można znaleźć w niektórych sklepach.

Bezpłatne Szkolenia dla opolskich producentów żywności „Nasz ekoprodukt" to projekt, podczas którego uczestnicy poznają dogłębnie pojęcie ekologicznego produktu,  zasady jego certyfikacji i kontroli oraz tego jak go skutecznie promować. W każdym z 4 powiatowych miast odbędą się zajęcia prowadzone dla  łącznie 64 firm.

Seria  szkoleń potrwa od listopada 2015r. do marca 2016r.

Więcej informacji znajduje się na stronie www.inkubator.uni.opole.pl.