Artykuł Dodaj artykuł

Zielone koniczynki z dipem serowym

16-03-2020, 17:00

17 marca Irlandia obchodzi Dzień Świętego Patryka. Tradycja ta coraz częściej gości także w innych krajach Europy. Z okazji święta proponujemy zieloną przekąskę w iście irlandzkim kształcie i kolorze. Zielone koniczynki z dipem serowym będą idealnie pasować do piwa, ale świetnie sprawdzą się także na co dzień, jako zdrowszy zamiennik chipsów.

Zielone koniczynki z dipem serowymZielone koniczynki z dipem serowym
fot. Orchidea Creative Group

Zielone koniczynki z dipem serowym

Składniki

Krakersy:

  • garść Szpinaku młodego marki Eisberg
  • 120 g mąki
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 50 ml oliwy z oliwek
  • 50 ml wody
  • szczypta soli
  • łyżeczka płatków chilli

Dip:

  • 100 g serka topionego 
  • 80 g startego sera Gouda
  • pół szklanki mleka
  • pół łyżeczki pieprzu
  • pół łyżeczki słodkiej papryki
  • mały ząbek czosnku

Przygotowanie

Krakersy:

Do przesianej mąki dodać resztę suchych składników (proszek do pieczenia, sól i płatki chilli).

Szpinak zblendować z wodą i oliwą z oliwek do uzyskania jednolitej masy. Zagnieść ciasto łącząc suche i mokre składniki. Ciasto rozwałkować na posypanym mąką blacie na grubość 0,5 cm. Krakersy wykrawać foremką w kształcie koniczynki (jeśli nie posiadamy foremki – ciasto pokroić na małe kwadraty). Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec 10-15 min w temperaturze 220°C.

Dip:

Mleko podgrzać na małym ogniu. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, sery i przyprawy. Mieszać do uzyskania jednolitej masy. Podawać na ciepło z krakersami, świeżymi warzywami lub pieczywem. 

Podobne artykuły