jedzenie

Szanowny Użytkowniku,

Zanim zaakceptujesz pliki "cookies" lub zamkniesz to okno, prosimy Cię o zapoznanie się z poniższymi informacjami. Prosimy o dobrowolne wyrażenie zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych partnerów biznesowych oraz udostępniamy informacje dotyczące plików "cookies" oraz przetwarzania Twoich danych osobowych. Poprzez kliknięcie przycisku "Akceptuję wszystkie" wyrażasz zgodę na przedstawione poniżej warunki. Masz również możliwość odmówienia zgody lub ograniczenia jej zakresu.

1. Wyrażenie Zgody.

Jeśli wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych Zaufanych Partnerów, które udostępniasz w historii przeglądania stron internetowych i aplikacji w celach marketingowych (obejmujących zautomatyzowaną analizę Twojej aktywności na stronach internetowych i aplikacjach w celu określenia Twoich potencjalnych zainteresowań w celu dostosowania reklamy i oferty), w tym umieszczanie znaczników internetowych (plików "cookies" itp.) na Twoich urządzeniach oraz odczytywanie takich znaczników, proszę kliknij przycisk „Akceptuję wszystkie”.

Jeśli nie chcesz wyrazić zgody lub chcesz ograniczyć jej zakres, proszę kliknij „Zarządzaj zgodami”.

Wyrażenie zgody jest całkowicie dobrowolne. Możesz zmieniać zakres zgody, w tym również wycofać ją w pełni, poprzez kliknięcie przycisku „Zarządzaj zgodami”.



Artykuł Dodaj artykuł

Deska serów – jak ją przygotować i jakie rodzaje serów wybierać?

Deska serów to klasyczne zestawienie najlepszego gatunkowo nabiału, który sprawdzi się zarówno jako szybka przystawka na wieczorną imprezę, jak i elegancki appetizer na wytworne przyjęcia.

Deska serów to klasyczne zestawienie najlepszego gatunkowo nabiału, który sprawdzi się zarówno jako szybka przystawka na wieczorną imprezę, jak i elegancki appetizer na wytworne przyjęcia. Dowiedz się, jak zrobić deskę serów i jakie gatunki wybrać.

deska serów - Mleczarnia Turek

Jak zrobić deskę serów?

Jak zrobić deskę serów, by zachwycić gości? Mimo iż jest to prosta do przygotowania przystawka, to nie należy zapominać o tym, by sery podać na specjalnie przeznaczonej do tego desce – ta może być drewniana, bambusowa, kamienna, szklana albo gliniana. W zestawach często dołączane są specjalne nożyki i szpikulce do nakładania. Pamiętajmy, że bez względu na rodzaj deski, powinna być ona czysta, gładka, pozbawiona przebarwień, pęknięć oraz wyszczerbień.

Jak pokroić sery? Można ułożyć je w dużych kawałkach, by goście samodzielnie mogli wyznaczyć sobie porcję (pamiętając, by położyć obok każdego typu sera nożyk) lub od razu podzielić na małe porcje. Nabiał nie powinien się ze sobą stykać ani też warstwowo nakładać. Sery układamy smakami: od tych najłagodniejszych do najbardziej wyrazistych, ostrych. Między gatunkami układamy owoce, zarówno świeże (winogrona, kawałki jabłek, gruszek), suszone (żurawina, morele oraz suszone figi), jak i orzechy (włoskie, pistacje, makadamia). Nie zapomnijmy o pieczywie – najlepiej sprawdzi się bagietka, słone krakersy oraz pumpernikiel.

A jaką ilość serów powinno się kupić? Należy uwzględnić liczbę osób – przyjmuje się, że jedna osoba zje około 200-250 gram z całości. Co ciekawe, według Francuzów na desce serów powinna znaleźć się nieparzysta liczba gatunków.

Jakie sery na deskę serów wybrać?

Wybór serów nie powinien być przypadkowy – im większa różnorodność gatunkowa, tym większe bogactwo smaków, zapachów, kolorów oraz tekstur. Sery powinny się różnić nie tylko konsystencją, ale także regionem pochodzenia, wykorzystanym do ich produkcji mlekiem oraz stopnień dojrzewania. Na desce obligatoryjnie powinny się znaleźć gatunki kremowe, półtwarde oraz twarde – czyli typy żółte, pleśniowe i te o różnym stopniu dojrzałości.

Jakie sery na deskę serów wybrać?

  • ser pleśniowy: z porostem pleśni o kremowej, łagodnej konsystencji i smaku (takie jak camembert oraz ser brie z Mleczarni Turek), a także gatunki z przerostem pleśni, o intensywnym zapachu i wyrazistym, nieco ostrym smaku (roquefort, gorgonzola, stilton oraz ser lazur i Turek GrandBlue z przerostem pleśni niebieskiej lub zielonej);
  • ser miękki, o konsystencji nieco maziowej, do którego zaliczamy ser limburger, livarot, munster oraz ser romadur;
  • ser półtwardy: typu gouda, edam, cheddar, mimolette, radamer;
  • ser twardy: gatunki sera parmezan, bursztyn, rubin, pecorino, groejer;
  • opcjonalnie można włączyć do deski ser biały oraz jeden ser wędzony.

A jak pokroić sery? Te okrągłe i kwadratowe kroimy w trójkąty (jak tort), podłużne w plasterki 1 cm, pleśniowe w skośne kawałeczki, zaś małe serki wystarczy przekroić na pół.

Bogata deska serów opiera się na różnorodności gatunkowej, dlatego warto wybierać nie tylko słynne sery francuskie, ale także sery rodzime, takie jak te pochodzące z Mleczarni Turek. Producent ma w swojej ofercie bogaty katalog smaków, wśród których wyróżnia się ser kozi Chavroux wyprodukowany ze świeżej, koziej śmietanki, zapakowany w drewnianym pudełeczku ser pleśniowy klasy premium Le Rustique i wyjątkowo kremowy Coeur De Lion.

Ciekawy dodatek stanowią smakowe koreczki serowe Tartare l’Apéritif dostępne w trzech smakach (z dodatkiem ziół prowansalskich, w stylu włoskim z suszonymi pomidorami oraz suszonymi ziołami i czosnkiem). Elegancka forma sprawia, że wystarczy wyjąć je z opakowania i ułożyć na desce. Unikalnym serem na rynku jest francuski ser topiony Rambol z dodatkiem orzechów z regionu Dordogne, a także maślany, delikatnie słony i bardzo intensywny w smaku ser Saint Agur.

Deska serów – kiedy podać przystawkę?

Pamiętajmy, że deska serów jest różnorodna, dlatego warto sięgnąć po sery wyprodukowane z mleka krowiego, owczego i koziego. Sery miękkie (ser brie, camembert czy neufchatel) powinny być podawane w temperaturze pokojowej, czyli wyjęte przynajmniej 30 minut przed przybyciem gości, aby nabrały właściwej temperatury i tym samym smaku i zapachu.

Z kolei sery twarde wystarczy wyjąć na 10-15 minut. Te o delikatnych smakach, takie jak ser morski, podlaski, liliput, zamojski czy gouda mogą mieć różny stopień miękkości, zależny od czasu leżakowania. Sery o kwaskowatym posmaku, takie jak ser salami, tylżycki, warmiński lub mazurski, wymagają przygotowania około 20 minut przed rozpoczęciem spotkania.

W pobliżu deski serów powinny znaleźć się wina: czerwone wytrawne podane w temperaturze około 13-18°C oraz białe i różowe półsłodkie zaserwowane w temperaturze 8-12°C. Dobrze, aby wina i sery pochodziły z jednego rejonu lub kraju.

Podsumowując – deska serów to klasyczna przystawka, która sprawdzi się zarówno podczas towarzyskiego spotkania, jak i wytwornego przyjęcia. Appetizer można przygotować na wiele sposobów, wybierając sery należące do jednego gatunku (przykładowo sery miękkie, sery twarde), sery o podobnym stopniu dojrzałości lub też pochodzące z jednego kraju lub od jednego producenta (jak degustacja produktów Mleczarni Turek). Jedno jest pewne – w przypadku deski serów zawsze stawiamy na jakość, a nie ilość. Tu liczy się smak i umiejętność odpowiedniego zaserwowania nabiału.

Artykuł sponsorowany