Spaghetti, czyli słynny długi makaron trafił do Włoch z krajów arabskich, gdzie najszybciej opanowano technikę jego suszenia pozwalającą na dłuższe przechowywanie. Dzisiaj trudno wyobrazić sobie bez tego produktu włoską kuchnię. W naszym przepisie polecamy ten klasyczny makaron z sosem pomidorowym wzbogaconym klopsikami i boczkiem.
Parilla to rodzaj grilla o formie żeliwnej, prostokątnej kratki, ustawionej na palenisku. Jest on wykorzystywany w Argentynie, gdzie grilluje się podczas rodzinnej biesiady zwanej asado. Mamy dla was przepis pozwalający przenieść się chociaż na chwilę na przyjęcie w południowoamerykańskim ogrodzie!
Placek tortilli posmarować sosem, następnie położyć w kolejności
Sezon na szparagi trwa stosunkowo krótko, dlatego jeśli jeszcze nie skosztowaliście w tym roku tego warzywa, najwyższa pora, żeby to zrobić. Idealnym towarzystwem są dla nich jajka i sos holenderski. W takim zestawieniu smakują naprawdę wybornie!
Jesienią do naszego menu dołączają grzyby oraz sezonowe warzywa, takie jak dynia, burak, bakłażan czy cukinia. To doskonałe źródła witamin i składników odżywczych, dlatego nie może zabraknąć ich w kuchni. Sprawdźcie nasz przepis na pyszny jesienny obiad - dyniowe gnocchi z sosem kurkowym!
Dorsz na parze z sosem koperkowym i kaszą jaglaną to pyszny i delikatny obiad dla całej rodziny.
Pizza jest jednym z włoskich dań, które Polacy obdarzyli szczególnym uczuciem. Pyszne, chrupiące ciasto pokryte aromatycznym sosem pomidorowym, dowolnymi dodatkami i ciągnącym serem znalazło w Polsce wielu amatorów. Obecnie pizza króluje nie tylko w barach szybkiej obsługi, ale także w wykwintnych restauracjach. Coraz więcej osób decyduje się również na przygotowanie pizzy samodzielnie.
Przepis poleca Robert Muzyczka, szef kuchni Dworu Korona Karkonoszy!
Spring rollsy z tuńczykiem i pikantnym sosem to idealna propozycja na szybki lunch.
Menu świąteczne jest w naszych domach dość stałe i niezmienne - wszak trzeba zadbać o wszystkie jego tradycyjne punkty: przystawki, zwłaszcza te z jajkiem jako motywem przewodnim, świąteczny żurek, sałatki, ciasta.
Niekiedy brakuje nam czasu na przygotowywanie skomplikowanych dań obiadowych i szukamy rozwiązań, które pozwolą szybko przygotować pożywny i zdrowy posiłek dla całej rodziny.
Sezon grillowy rozpoczął się na dobre. Wystarczy ciepły i słoneczny weekend, by poczuć dochodzące z różnych stron aromaty grillowanych specjałów. Co tu dużo mówić, Polacy pokochali grillowanie!
Do jakich potraw wykorzystywać winogrona? Do czego użyć liści winorośli? Czy rodzynki pasują tylko do słodkości? O roli winogron w kulinarnych poczynaniach opowiada szef kuchni Knorr, Piotr Murawski.
Jak przygotować się do świąt? To odwieczne pytanie, które zadają sobie wszyscy wraz z nadejściem grudnia. Zanim zasiądziemy z rodziną przy wigilijnym stole, czeka nas całe mnóstwo przygotowań.
W mięso dokładnie wetrzeć zioła, pieprz, igiełki rozmarynu i rozdrobniony czosnek. Zawinąć w folię spożywczą i odstawić na noc do lodówki.