Zaprosiłaś koleżanki na wieczorny seans filmowy? A może wspólnie z przyjaciółkami macie ochotę na pogaduchy w domowym zaciszu? Bardzo ważnym elementem kobiecych spotkań jest menu. Tego wieczoru nie patrzmy na kalorie, bo raz na jakiś czas możemy sobie trochę pofolgować. Zasada jest prosta: ma być szybko, wygodnie i smacznie. Co zatem podać na babski wieczór? Podpowiadamy.
Tłusty Czwartek zbliża się wielkimi krokami. Ten najsłodszy dzień w roku ma swoje prawa, bowiem zajadamy się słodkościami bez wyrzutów sumienia. Skąd wywodzi się to święto? Ile pączków dostarczyli w zeszłym roku kurierzy Glovo i na jaki rodzaj decydujemy się najczęściej? Gdzie mieszka największy łasuch w Polsce? Odpowiedź znajdziecie poniżej!
Są takie pozycje w menu, które wyjątkowo smakują raz w roku, m.in. w okresie wielkanocnym. Świąteczne biesiadowanie za pasem. O czym nie zapomnieć podczas kulinarnych przygotowań? LokalnyRolnik.pl podpowiada.
Dlaczego wiosną często czujemy się tak zmęczeni, wyczerpani i brakuje nam motywacji, mimo że za oknem robi się coraz przyjemniej? Przesilenie wiosenne to coś zupełnie naturalnego. Chociaż nie jest to choroba, lekarze doskonale je znają: organizm dostosowuje się do zmian pogody, zmienia się jego dobowy rytm. Dobra wiadomość jest taka, że ta utrata formy potrwa najwyżej kilka tygodni, a potem - cała naprzód! Ważne jest, aby wiosną dać organizmowi to, czego brakowało mu zimą: słońce, świeże powietrze i dietę bogatą w witaminy.
Siedzący tryb życia, niska aktywność fizyczna, fast foody, nieregularne posiłki – to czynniki, które negatywnie wpływają na kondycję i jakość życia dzieci. Nie inaczej jest w przypadku nadmiernego spożywania słodyczy. Czy powinno się pozwalać maluchom na ich jedzenie? Jak osiągnąć balans między słodkim smakiem a zdrowiem i pozytywnie wpływać na nawyki żywieniowe dzieci?
Marzysz o szczupłej sylwetce, ale ćwiczenia, dieta, wysiłek w ogóle nie przemawiają do Ciebie? W
Aż 83 proc. Polaków zaczyna dzień od śniadania: 75% na pierwszy posiłek w ciągu dnia wybiera kanapki. Jak przygotować pełnowartościowe śniadanie i dlaczego ten posiłek jest tak ważny dla naszego zdrowia?
Wigilijny stół bez kapusty? Niewyobrażalne w naszym kraju! Kapusta z grzybami, bigos, uszka, krokiety, pierogi, gołąbki – to warzywo jest nieodłącznym elementem świątecznego menu. Przygotowywana na różne sposoby, ma swój unikalny smak w każdym wydaniu. Czym więc może zaskoczyć kapusta, niezależnie od formy jej podania? Poznaj kilka ciekawostek na jej temat.
Wigilijna kolacja to istotna część świątecznej tradycji, według której na stole powinno znaleźć się 12 potraw. Ich rodzaje uzależnione są od naszego położenia geograficznego, klimatu czy upodobań. Odpowiednio skomponowane menu uświetni ten wyjątkowy wieczór, a przy okazji pozwoli zadbać nam o odpowiedzialne i zrównoważone żywienie. Jak przyrządzić 12 potraw, aby zadbać o równowagę na wigilijnym stole?
W święta lubimy sobie pofolgować z jedzeniem. Szczególnie, jeśli w planach mamy noworoczne postanowienia o przejściu na dietę czy ograniczenie słodyczy. Nie ma w tym nic złego. Jednak dogadzać przy stole trzeba sobie z głową, zachowując zdrową równowagę. Jak więc sobie folgować, żeby nie żałować?
Z ostatniego raportu GUS wynika, że w 2019 Polacy jedli mniej mięsa – jego spożycie w przeliczeniu na osobę spadło o 2% w porównaniu z rokiem 2018, z średnio 62,4 kg do 61,0 kg. Skąd ten trend?
Blisko połowa Polaków (42 proc.) przyznaje się, że wyrzuca żywność do śmieci – tak wynika z badania przeprowadzonego przez Szkołę Główną Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie.
W opisie ofert cateringu dietetycznego najczęściej masz wymienione wszystkie dostępne diety z podziałem na kaloryczność. Właściwy bilans kaloryczny to bardzo istotny element zdrowego odżywiania. Jak samodzielnie wyliczyć dzienne zapotrzebowanie energetyczne? Jak wybrać najlepszą dla siebie dietę pudełkową?
Wiele osób wskazuje cukier w diecie jako jeden z największych czynników powodujących tycie.
Zupy krem zyskują w naszych kuchniach coraz większe uznanie. Są pyszne, pożywne i stanowią idealną alternatywę dla tradycyjnej zupy. To rozgrzewające i zdrowe danie jest też wyjątkowo łatwe do wykonania. Wystarczy jedynie zaopatrzyć się w odpowiedni sprzęt. Najbardziej pomocne w tej sytuacji są oczywiście blendery. Czym zrobić zupę krem? Czy blender kielichowy sprawdzi się przy tej czynności? A może lepiej sięgnąć po blender ręczny?