Tak jak jesienią zmieniamy garderobę, tak samo w chłodne miesiące warto nieco zmodyfikować dietę. Które pozycje w codziennym jadłospisie zwiększają odporność organizmu na infekcje?
Nowy rok to dla wielu osób impuls do tworzenia postanowień oraz podejmowania decyzji o zmianach w życiu. Obiecujemy sobie, że będziemy się więcej ruszać regularniej oraz rozsądniej odżywiać. Dobrze skomponowane posiłki, w których skład wchodzą wartościowe produkty, pozytywnie wpływają nie tylko na ogólny stan zdrowia, ale także na nasze codzienne samopoczucie. Jak rozpocząć zmianę swojej diety na lepszą? Jakich produktów nie może zabraknąć w jadłospisie? Podpowiada Celina Kinicka, dietetyk z Centrum Medycznego Damiana.
Dobrze zbilansowana dieta wspiera odporność i wspomaga wiele funkcji organizmu, dlatego powinna być bogata w wartościowe produkty, jak np. ryby.
Krewetka, langusta, homar, a może ośmiornica? To dania, które coraz częściej goszczą na naszych stołach. Dają nieograniczone pole do rozwijania kulinarnej kreatywności. Jeśli jeszcze nie testowaliście tych rarytasów – musicie koniecznie spróbować! Wersje gotowane, smażone, grillowane przypadną do gustu każdemu smakoszowi.
Rada Ministrów przyjęła dziś projekt ustawy o rybołówstwie morskim. Projektowana ustawa zastąpi regulacje zawarte w obowiązującej obecnie ustawie z dnia 19 lutego 2004 r. o rybołówstwie (Dz. U. Nr 62, poz. 574, z późn. zm.).
W dzisiejszych czasach coraz częściej zwracamy uwagę na to, co jemy. Staramy się wybierać produkty jak najmniej przetworzone. Coraz większe uznanie u osób ceniących sobie zdrowe odżywianie zajmuje sól morska.
Krewetki, ostrygi i małże coraz częściej goszczą na naszych stołach. Wykwintne w smaku i bardzo zdrowe morskie rarytasy wbrew pozorom nie są trudne do przyrządzenia.
Początek wiosny i święta wielkanocne to czas, w którym natura budzi się do życia i zaczyna ukazywać swoje kolorowe oblicze. Po okresie zimy tęsknimy za barwami przyrody, dlatego niecierpliwie ich wyczekujemy. Zanim jednak nastąpią, możemy dodać nieco barw naszemu świątecznemu stołowi i przygotować kolorowe jaja na Wielkanoc!
Tradycyjne japońskie danie z roku na rok cieszy się coraz większym powodzeniem, a składniki czy akcesoria do sushi w sklepach zachęcają do tego, by przygotować tę potrawę także w domu.
Z początkiem 2015 r. FishNet stanie się głównym narzędziem wykorzystywanym podczas kampanii inspekcyjnych w obszarze Morza Bałtyckiego.
W związku z uzgodnieniem świadectwa dla produktów rybołówstwa zostaje otworzona możliwość rozpoczęcia procesu rejestracji polskich zakładów przetwórstwa rybnego przez władze Chińskiej Republiki Ludowej i eksportu tych towarów na ten rynek.
Zbliżające się Boże Narodzenie to niezwykle rodzinny i magiczny czas, który spędzimy w gronie najbliższych. 24 grudnia zasiądziemy do stołów, na których będą królować ryby, potrawy z grzybami, ciasta makowe. Ponieważ świętowanie i wspólne rozmowy przy stole zajmą nam długie godziny, już teraz warto zastanowić się nad tym, co możemy zrobić, aby ostatnie dni grudnia były również świętem… dla naszego brzucha. W jaki sposób? Serwując mu zdrowsze i mniej kaloryczne, ale nadal tradycyjne i bożonarodzeniowe – potrawy.
Poniższy materiał ma na celu przekazanie informacji dotyczących nowych wymagań odnośnie do etykietowania pewnych gatunków ryb i produktów rybnych, zawiera porady dotyczące najlepszej praktyki i powinien być czytany łącznie z obowiązującym prawem z tego zakresu.
Wyniki badań cytowanych w raporcie „Talerz przyszłości”, który został opracowany przez ekspertów Interdyscyplinarnego Centrum Analiz i Współpracy „Żywność dla Przyszłości” wskazują, że nawyki żywieniowe Polaków znacząco odbiegają od aktualnych krajowych zaleceń zdrowego żywienia oraz założeń diety planetarnej.
Choroba Hashimoto to jedna z najczęstszych przyczyn przewlekłego zapalenia tarczycy. Oprócz konieczności przyjmowania leków, generuje też potrzebę zastosowania właściwej diety. Choć nie ma dedykowanych zaleceń, eksperci ds. żywienia zwracają uwagę, że powinna być ona zbilansowana, bogata w wielonienasycone kwasy tłuszczowe, błonnik, węglowodany złożone i produkty bogate m.in. w antyoksydanty, żelazo, jod czy selen[1]. Czy wśród zaleceń specjalistów pojawia się konieczność stosowania diety bezglutenowej? Wyjaśnia dr Hanna Stolińska, dietetyk kliniczny, ekspert w kampanii Dobre Zboże.