Artykuł Dodaj artykuł

Barwnik nieszkodliwy E-131: błękit patentowy V

Jest to syntetyczny barwnik azowy, dostarczany najczęściej jako sól sodowa. Odporny na wysoką temperaturę i promienie świetlne.

BARWNIK NIESZKODLIWY

Inne nazwy i oznaczenia: CI 42051, Blue Food 5

Wiadomości ogólne: Jest to syntetyczny barwnik azowy, dostarczany najczęściej jako sól sodowa. Odporny na wysoką temperaturę i promienie świetlne.

Zastosowanie w żywności: Może być stosowany w wielu produktach spożywczych, najczęściej do barwienia lodów oraz słodyczy. Ponieważ jest on stosunkowo drogim barwnikiem nie jest zbyt często używany.

Wpływ na zdrowie: Nie wykryto większych negatywnych objawów po jego spożyciu. W sporadycznych wypadkach zgłaszane były objawy alergiczne wynikające z łączenia się barwnika z białkami organizmu. Ponadto jest czynnikiem powodującym uwalnianie się histaminy.

Ograniczenia terytorialne: Zakazany w Australii, Stanach Zjednoczonych i Norwegii.

Dopuszczalne dzienne spożycie: 15 mg/kg masy ciała.

Podobne artykuły

 
Klikając “Zgoda” akceptujesz zapisywanie wszystkich danych cookie na twoim urządzeniu. Kliknięcie “Odmowa” oznacza zapisywanie tylko danych niezbędnych do funkcjonowania strony. Więcej informacji o cookie w polityce prywatności.