18-01-2017, 00:00
Krem ze skorzonery, sałatka z pomarańczami i pizza z ananasem. Brzmi egzotycznie? Tymczasem przepisami na te dania dzielą się rodzime firmy, laureaci programu promocyjnego „Doceń polskie”. Zapraszamy do rozsmakowania się w propozycjach idealnych np. na karnawałowe spotkania.
Karnawał sprzyja spotkaniom z przyjaciółmi i rodziną. Czym podjąć gości? Zachęcamy do przetestowania przepisów na pizzę z ananasem, zupę-krem ze skorzonery oraz sałatkę z jabłkami i pomarańczami. Choć nazwy dań brzmią egzotycznie, są to propozycje polskich producentów żywności.
Składnikami smakowitych potraw są rodzime produkty spożywcze, których najwyższa jakość została potwierdzona certyfikatem Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego „Doceń polskie” i tytułem TOP PRODUKT. Artykuły spożywcze sygnowane charakterystycznym biało-czerwonym znakiem z konturami naszego kraju otrzymały od Lożę Ekspertów programu „Doceń polskie” (w której zasiadają specjaliści z wieloletnim doświadczeniem w branży spożywczej) wysokie noty za smak, wygląd i stosunek jakości do ceny.
I. Sałatka z jabłkiem i pomarańczami
Spółdzielcza Mleczarnia Spomlek, producent serów Serenada, zaprasza do odwiedzenia smakowitej krainy żółtych serów. Pod adresem www.serenada.com.pl można znaleźć przepisy kulinarne na różnorodne dania z tym produktem, a także porady i ciekawostki na jego temat. Wśród receptur znajdziemy m.in. pomysł na sałatkę z jabłkiem i pomarańczami (do przygotowania dania potrzebny jest alkohol, więc to propozycja dla osób pełnoletnich).
Składniki:
Sposób przygotowania:
Rodzynki zalewamy brandy i zostawiamy na kilkanaście minut. Ser i szynkę kroimy w słupki jak frytki. Obrane jabłka kroimy w dość grubą kostkę, po czym skrapiamy je sokiem cytryny. Przy użyciu ostrego noża, wykrawamy skórki z pomarańczy, a następnie spomiędzy błonek wycinamy filety (lub dokładnie obieramy owoce i dzielimy je na cząstki), a z pozostałości wyciskamy sok i mieszamy go z majonezem. Figi kroimy w plastry, a daktyle wzdłuż, na połówki. Na talerzu rozkładamy sałaty, cząstki selera, a następnie ser i szynkę, po czym dodajemy rodzynki, daktyle i plastry figi. Skrapiamy sałatę sosem majonezowym. Sałatkę można przygotować z różnych sałat i dowolnych bakalii.
II. Rozgrzewająca zupa - krem ze skorzonery
Zupa - Krem ze skorzonery z prażonymi pestkami dyni i Zdrowym Olejem Rzepakowym Green Spoon - tak brzmi pełna nazwa potrawy, której głównym składnikiem jest wężymord (czarny korzeń). Dopełnieniem gotowego dania jest olej z oferty firmy Green Spoon. Kulinarne inspiracje i porady można znaleźć na stronie internetowej producenta, www.green-spoon.com.
Skorzonera - inaczej wężymord lub czarny korzeń, powoli wraca do łask. Specjał ma sporo zastosowań kulinarnych, jest bardzo sycący i nie ma włókien. Zawiera sód, potas, magnez, wapń, żelazo, fosfor, chlor, karoten oraz witaminy: E, B1, B2, C.
Ciekawostkę stanowi fakt, iż w czasach antycznych sok z tego warzywa był doskonałym remedium na jad żmii. W wyrazistym smaku przypomina szparagi, jednak nie jest tak delikatny.
Składniki na 4 porcje:
Sposób przygotowania:
Autorem przepisu jest Chef Krzysztof Peć (Restauracja Kuchnia Otwarta).
III. Pizza z ananasem i topionym Camembertem
Serki topione mają w kuchni bardzo wiele zastosowań. Można się o tym przekonać odwiedzając stronę internetową www.serkiwkuchni.pl. Do przygotowania pizzy z ananasem i topionym Camebertem zaprasza firma SERTOP z Tych.
Składniki na pizzę dla 2-4 osób:
Ciasto:
Dodatkowo:
Sposób przygotowania:
Podobne artykuły
Komentarze