17-05-2018, 00:00
Jest jednym ze składników diety śródziemnomorskiej. Dawniej była traktowana jako roślina magiczna: obawy zabobonnego społeczeństwa potęgował fakt, iż rośnie w ciemności. Lęk ten jest do dziś obecny w potocznym języku. Wyrażenie „mieć cykora” oznacza bowiem strach. Cykoria, bo o tym warzywie mowa, jest znana i ceniona zwłaszcza w krajach zachodniej Europy. W Polsce wciąż jest mało popularna. Najwyższy czas to zmienić! Przypominamy o walorach odżywczych cykorii i zapraszamy do wypróbowania przepisów na dania z tym warzywem.
- Tworzy wydłużone główki koloru, biało- żółtego, o charakterystycznym orzeźwiająco gorzkawym smaku, który zawdzięcza zawartości intybiny, ta zaś wpływa na polepszenie pracy trzustki i wątroby, których to dobra kondycja jest podstawą do właściwego funkcjonowania układu sercowo-naczyniowego, odpornościowego i innych (zdrowe goryczki). Jest polecana przez lekarzy jako „odkwaszacz” organizmu - przypominają przedstawiciele firmy Bakor sp. z o.o.
Spółka z siedzibą w Skierniewicach od ponad 20 lat specjalizuje się w uprawie cykorii sałatowej metodą hydroponiczną. Firma produkuje cykorię przez cały rok: codziennie dostarczając na rynek świeże, smaczne i zdrowe warzywo.
Cykorię tego producenta można nabyć w sieci sklepów, a także hurtowniach na terenie całej Polski. Spółka wprowadziła system bezpieczeństwa żywności GLOBALG.A.P., który gwarantuje pełną kontrolę nad procesem produkcji i dystrybucji towaru.
Potwierdzeniem najwyższej jakości Cykorii sałatowej firmy Bakor jest także certyfikat Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego „Doceń polskie” oraz tytuł TOP PRODUKT. Miano to jest zarezerwowane dla artykułów spożywczych, które otrzymają maksymalne noty za smak, wygląd i stosunek jakości do ceny.
Oceną żywności zajmują się specjaliści z branży spożywczej, którzy tworzą Lożę Ekspertów programu „Doceń polskie”. Decyzja o nadaniu godła jakości jest podejmowana podczas atestacji, które odbywają się cztery razy w roku. Ostatnia z przeprowadzonych dotychczas certyfikacji miała miejsce 25 kwietnia br. w Sosnowcu, kolejna odbędzie się 25 lipca tego roku. Patronat honorowy nad wszystkimi audytami organizowanymi w ramach programu „Doceń polskie” sprawuje Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Cykoria rośnie w ciemnym miejscu, a pod wpływem światła traci swe walory smakowe. Z tego względu warzywo należy przechowywać w ciemności. W sklepach wybierajmy cykorię, która ma biało-żółty kolor (zielona cykoria to warzywo mniej smaczne).
To niskokaloryczne warzywo jest polecane przy dietach odchudzających. Można ją jeść na surowo (np. w sałatkach), ale świetnie smakuje także na gorąco. Zapraszamy do wypróbowania przepisów na dania z cykorii, którymi podzieliła się firma Bakor.
I. Sałatka z owocami
Składniki:
Przygotowanie:
Pojedyncze liście cykorii układamy na półmisku, a pozostałe kroimy w talarki, po czym doprawiamy solą i pieprzem, skrapiamy sokiem z cytryny oraz niewielką ilością oliwy z oliwek. Dodajemy obrane cząstki pomarańczy oraz winogrona i mieszamy. Sałatkę układamy na wcześniej przygotowanych liściach cykorii.
II. Zapiekanka z szynką po belgijsku
Składniki:
Przygotowanie:
III. Kremowa zupa ze śmietanką
Składniki:
Przygotowanie:
Podobne artykuły
Komentarze