Artykuł Dodaj artykuł

Boże Narodzenie pod znakiem jajka

Jako potrawa i symbol kojarzone są przede wszystkim ze świętami wielkanocnymi.

Jako potrawa i symbol kojarzone są przede wszystkim ze świętami wielkanocnymi. Trudno jednak wyobrazić sobie bez nich także święta Bożego Narodzenia. Jajka dodawane są przecież do wielu tradycyjnych potraw, ale mogą pojawiać się także na świątecznym stole jako osobne dania.

fot. Fermy Drobiu Jokielfot. Fermy Drobiu Jokiel

To truizm, że jajka powinniśmy jeść o każdej porze roku. Są bogatym źródłem witamin i minerałów, a białko ma idealnie zrównoważony skład i jest lekkostrawne. Ta ostatnia właściwość ma niebagatelne znaczenie właśnie w czasie Bożego Narodzenia i z pewnością stanowi doskonały argument na rzecz dodania jajek do świątecznego jadłospisu. Szczególnie w obliczu wysokokalorycznych przysmaków, pod którymi uginają się bożonarodzeniowe stoły.

Wigilijne potrawy z jajkiem czy bez?

Kuchenna szara eminencja – takie określenie jajka nie jest wcale niczym dziwnym. Niewiele potraw udaje się bez jego, choćby niewielkiego udziału, także w święta. Tradycyjnie wigilijne potrawy były postne. Z tego względu w niektórych domach podchodzi się do tej zasady restrykcyjnie i eliminuje się z wigilijnego menu nie tylko mięsa, ale także inne produkty pochodzenia zwierzęcego m.in. jajka. W wielu rodzinach jednak nie ma takiego zwyczaju i jaja wzbogacają smak tradycyjnych potraw.

- Do przyrządzenia pierogowego ciasta można wykorzystać 1 jajko, do tego kilogram mąki pszennej, szklankę przegotowanej wody i małą łyżeczkę soli – podpowiada Tomasz Jokiel, ekspert marki Fermy Drobiu Jokiel. - Z kolei, aby cieszyć się smakiem smażonego karpia, dobrze jest do obtoczone w mące dzwonko zanurzyć w roztrzepanym jajku, a następnie w panierce zmieszanej z pietruszką. Chrupkość gotowej panierki w dużej mierze zależy od jakości wykorzystanego jajka.

Sekret udanych wypieków

O jajach z pewnością nie można zapomnieć, przygotowując się do świątecznych wypieków. Są podstawą wielu ciast i ciasteczek. Trudno wyobrazić sobie bez nich rozpływający się w ustach sernik, pięknie zdobione pierniczki, kruche, korzenne ciasteczka czy aromatycznego makowca.

- Sekretem udanych wypieków są nie tylko sprawdzone receptury, ale też jakość użytych składników – przypomina Tomasz Jokiel. – Aby ciasta odpowiednio wyrosły, zachwycały swoim smakiem i aromatem, muszą być zrobione ze świeżych jaj pochodzących od kur karmionych dobrą paszą.

fot. Fermy Drobiu Jokielfot. Fermy Drobiu Jokiel

Jajka w bożonarodzeniowej odsłonie

Nic nie stoi też na przeszkodzie, aby jajka stanęły na stole podczas świątecznego śniadania jako integralne danie. Godne polecenia w kontekście świąt Bożego Narodzenia są szczególnie jajka faszerowane pieczarkami, ponieważ grzyby tradycyjnie pojawiają się w świątecznym menu na różne sposoby. Do przygotowania tej smacznej potrawy, oprócz jajek i pieczarek, wykorzystujemy cebulę, olej, majonez, sól, pieprz, słodką paprykę i natkę pietruszki. Farsz przyrządzamy, smażąc na rozgrzanym oleju drobno pokrojone cebulę i pieczarki, przyprawione solą oraz pieprzem. Jajka gotujemy na twardo, żółtka dodajemy do farszu. Po wypełnieniu jajek farszem dekorujemy je majonezem, papryką i natką pietruszki. Jeśli chcemy stworzyć bardziej wykwintną wersję tej przystawki, możemy jajka faszerowane przyozdobić kawiorem.

- Sposobem na nadanie jajkom bożonarodzeniowego sznytu może być również odpowiednie ich przystrojenie – podpowiada ekspert z firmy Fermy Drobiu Jokiel. - Kładąc na posmarowane majonezem połówki, warzywne lub owocowe dodatki, uzyskamy efekt świątecznej dekoracji. Pomogą nam w tym np. owoce czerwonej porzeczki, ziarna granatu, kulki groszku czy pokrojony szczypiorek. Bardziej wymagający mogą też pokusić się o wycięcie z twardego sera gwiazdek lub choineczek i przymocowanie ich do jajek za pomocą wykałaczek.

Podobne artykuły