jedzenie

Szanowny Użytkowniku,

Zanim zaakceptujesz pliki "cookies" lub zamkniesz to okno, prosimy Cię o zapoznanie się z poniższymi informacjami. Prosimy o dobrowolne wyrażenie zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych partnerów biznesowych oraz udostępniamy informacje dotyczące plików "cookies" oraz przetwarzania Twoich danych osobowych. Poprzez kliknięcie przycisku "Akceptuję wszystkie" wyrażasz zgodę na przedstawione poniżej warunki. Masz również możliwość odmówienia zgody lub ograniczenia jej zakresu.

1. Wyrażenie Zgody.

Jeśli wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych Zaufanych Partnerów, które udostępniasz w historii przeglądania stron internetowych i aplikacji w celach marketingowych (obejmujących zautomatyzowaną analizę Twojej aktywności na stronach internetowych i aplikacjach w celu określenia Twoich potencjalnych zainteresowań w celu dostosowania reklamy i oferty), w tym umieszczanie znaczników internetowych (plików "cookies" itp.) na Twoich urządzeniach oraz odczytywanie takich znaczników, proszę kliknij przycisk „Akceptuję wszystkie”.

Jeśli nie chcesz wyrazić zgody lub chcesz ograniczyć jej zakres, proszę kliknij „Zarządzaj zgodami”.

Wyrażenie zgody jest całkowicie dobrowolne. Możesz zmieniać zakres zgody, w tym również wycofać ją w pełni, poprzez kliknięcie przycisku „Zarządzaj zgodami”.



Artykuł Dodaj artykuł

Ciasto zza oceanu na świąteczny stół – przepis na sernik nowojorski

Podobno nowojorczycy wierzą, że ich sernik (zwany tam cheesecake) był pierwszy na świecie i nikt wcześniej takiego ciasta nie robił. Jakkolwiek było, warto go spróbować, bo jest wyjątkowo kremowy i dosłownie rozpływa się w ustach. Może też być ciekawą alternatywą dla tradycyjnego polskiego sernika na bożonarodzeniowym stole.

sernik nowojorski

Podobno nowojorczycy wierzą, że ich sernik (zwany tam cheesecake) był pierwszy na świecie i nikt wcześniej takiego ciasta nie robił. Jakkolwiek było, warto go spróbować, bo jest wyjątkowo kremowy i dosłownie rozpływa się w ustach. Może też być ciekawą alternatywą dla tradycyjnego polskiego sernika na bożonarodzeniowym stole.

Sernik jest tak głęboko zakorzeniony w naszej tradycji, że często traktujemy go jak typowo polskie ciasto. Nie wyobrażamy też sobie, żeby mogło go zabraknąć w na-szych domach w czasie świąt. Tymczasem historia tego przysmaku sięga już czasów starożytnych, a jego liczne odmiany znane są na całym świecie. Jednym z cieszą-cych się największą sławą jest sernik nowojorski.

Sekret wyjątkowej konsystencji

Sernik nowojorski charakteryzuje się cienkim spodem z kruszonych ciastek i grubą, jednolitą warstwą masy serowej o wyjątkowo kremowej konsystencji. Jego stworze-nie przypisywane jest słynnemu nowojorskiemu restauratorowi Arnoldowi Reubeno-wi, który ponad 100 lat temu postanowił wykorzystać do przyrządzenia tego deseru serek śmietankowy. Aby nadać sernikowi nowojorskiemu odpowiednią wilgotność piecze się go w tzw. kąpieli wodnej lub łaźni wodnej.

- Istotne znaczenie dla gęstej, aksamitnej konsystencji sernika nowojorskiego ma również zastosowanie dużej liczby jaj – mówi Tomasz Jokiel, ekspert marki Fermy Drobiu Jokiel. – Najlepiej sprawdzi się tu połączenie całych jaj i żółtek.

Przepis na sernik nowojorski

Składniki

Spód

  • 300 g klasycznych kruchych herbatników typu petit beurre
  • 60 g masła (plus 1 łyżka masła do smarowania blachy)

Masa serowa

  • 6 jaj (Fermy Drobiu Jokiel rozmiar M lub L)
  • 5 żółtek jaj (Fermy Drobiu Jokiel rozmiar M lub L)
  • 1,25 kg kremowego sera twarogowego typu cream cheese
  • 250 g cukru pudru
  • 40 g mąki pszennej
  • nasionka z jednej laski wanilii
  • 1 łyżeczka sproszkowanego cynamonu
  • 1 łyżeczka drobno startej skórki pomarańczowej
  • sok z ½ cytryny

Polewa

  • 500 ml kwaśnej śmietany 18%
  • 50 g cukru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 100 g drobno pokruszonej czekolady do dekoracji

Sposób przygotowania

Spód

Na dno formy tortowej (26 cm z odpinaną obręczą), kładziemy arkusz papieru do pieczenia i zapinamy obręcz wypuszczając papier na zewnątrz. Boki obręczy smaru-jemy odrobiną masła. Herbatniki dokładnie kruszymy w malakserze na ostrym ostrzu i wysokich obrotach, a potem dokładamy masło. Dokładnie mieszamy. Przygotowaną masą wykładamy dno tortownicy i mocno dociskamy ciasto do spodu blachy. Wsta-wiamy do lodówki.

Masa serowa

Do misy robota planetarnego wkładamy ser, dodajemy 6 jajek, 5 żółtek, cukier puder, ziarenka wanilii, sok z cytryny, cynamon i skórkę pomarańczy. Miksujemy na gładką masę przez około 2-3 minuty. Na wcześniej przygotowaną tortownicę ze spodem wylewamy delikatnie masę serową.

Pieczenie

Na spodzie piekarnika ustawiamy naczynie żaroodporne zawierające 1,5 litra ciepłej wody. Masę serową pieczemy w 180 stopniach bez termoobiegu na grzałkach góra i dół przez 10 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę na 120 stopni i pieczemy sernik przez kolejne 70 minut. Po tym czasie piekarnik lekko uchylamy i zostawiamy sernik do ostygnięcia na około 1 godzinę. Następnie ciasto wyciągamy, ostudzamy i wkładamy na noc do lodówki.

Polewa

W mikserze łączymy na gładką masę śmietanę, cukier puder i sok z cytryny. Z lo-dówki wyciągamy blachę z sernikiem. Zdejmujemy delikatnie obręcz. Smarujemy cia-sto przygotowaną polewą i dekorujemy pokruszoną czekoladą. Odstawiamy do lo-dówki, by polewa stężała.

Artykuł reklamowy

Artykuł został dodany przez firmę


Inne publikacje firmy


Podobne artykuły


Komentarze

Brak elementów do wyświetlenia.