jedzenie

Szanowny Użytkowniku,

Zanim zaakceptujesz pliki "cookies" lub zamkniesz to okno, prosimy Cię o zapoznanie się z poniższymi informacjami. Prosimy o dobrowolne wyrażenie zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych partnerów biznesowych oraz udostępniamy informacje dotyczące plików "cookies" oraz przetwarzania Twoich danych osobowych. Poprzez kliknięcie przycisku "Akceptuję wszystkie" wyrażasz zgodę na przedstawione poniżej warunki. Masz również możliwość odmówienia zgody lub ograniczenia jej zakresu.

1. Wyrażenie Zgody.

Jeśli wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych Zaufanych Partnerów, które udostępniasz w historii przeglądania stron internetowych i aplikacji w celach marketingowych (obejmujących zautomatyzowaną analizę Twojej aktywności na stronach internetowych i aplikacjach w celu określenia Twoich potencjalnych zainteresowań w celu dostosowania reklamy i oferty), w tym umieszczanie znaczników internetowych (plików "cookies" itp.) na Twoich urządzeniach oraz odczytywanie takich znaczników, proszę kliknij przycisk „Akceptuję wszystkie”.

Jeśli nie chcesz wyrazić zgody lub chcesz ograniczyć jej zakres, proszę kliknij „Zarządzaj zgodami”.

Wyrażenie zgody jest całkowicie dobrowolne. Możesz zmieniać zakres zgody, w tym również wycofać ją w pełni, poprzez kliknięcie przycisku „Zarządzaj zgodami”.



Artykuł Dodaj artykuł

Dlaczego jaja doskonale wpisują się w aktualne kulinarne trendy?

Jedzenie, które dba o nasze zdrowie i dobre samopoczucie, zero waste i moda na niemarnowanie, kuchnia polska połączona z egzotycznymi smakami, dania znane z dzieciństwa w nowoczesnym wydaniu – to tylko niektóre tendencje kulinarne, które zdaniem ekspertów będą królować w najbliższym czasie. Produktem, który ułatwi nam gotowanie zgodnie z najnowszymi trendami, są jaja. Sprawdź, dlaczego nie może ich zabraknąć w twojej lodówce.

Fot. jajo na kurce Fermy Drobiu JokielFot. Jajo na kurce
Fermy Drobiu Jokiel 

Jedzenie, które dba o nasze zdrowie i dobre samopoczucie, zero waste i moda na niemarnowanie, kuchnia polska połączona z egzotycznymi smakami, dania znane z dzieciństwa w nowoczesnym wydaniu – to tylko niektóre tendencje kulinarne, które zdaniem ekspertów będą królować w najbliższym czasie. Produktem, który ułatwi nam gotowanie zgodnie z najnowszymi trendami, są jaja. Sprawdź, dlaczego nie może ich zabraknąć w twojej lodówce.

Z myślą o zdrowiu

O konieczności dbania o zdrowie mówi się dużo już od pewnego czasu. Coraz więcej osób decyduje się prowadzić zdrowszy tryb życia – stawiamy na aktywność fizyczną, pamiętamy o badaniach profilaktycznych, ograniczamy używki. Jednym z kluczowych aspektów, których bez wątpienia nie można pominąć, jest jedzenie. Myślimy o diecie już nie tylko w kontekście odchudzania. Świadomie wybieramy produkty i sposoby ich przygotowania, które będą dobre dla naszego organizmu – podniosą odporność, dostarczą niezbędnych składników odżywczych i zapewnią dobre samopoczucie.

- Jajka są bogate w witaminy, takie jak A, D, E i K oraz B12, która występuje tylko w produktach pochodzenia zwierzęcego – wymienia Tomasz Jokiel, ekspert firmy Fermy Drobiu Jokiel. – Nie brakuje w nich również składników mineralnych, takich jak żelazo, potas, magnez, wapń, jod, fosfor, cynk, miedź czy selen. Są w nich także wszystkie niezbędne aminokwasy, a także tłuszcze, w tym te zawierające kwasy omega-3.

Moda na niemarnowanie

Coraz więcej osób wyrabia też sobie proekologiczne nawyki, których celem jest troska o środowisko. Przekłada się to także na zwracanie większej uwagi na możliwość recyklingu opakowań, a także dbaniu o niemarnowanie jedzenia. Wyznacza to nowe standardy nie tylko w restauracjach, ale też kuchniach domowych.

- Jaja mogą być przetwarzane na wiele sposobów – podkreśla ekspert marki Fermy Drobiu Jokiel. – Potrzebujesz jedynie białek? Żółtka wykorzystaj do zrobienia domowego majonezu czy sosu holenderskiego albo makaronu. Jeśli natomiast po przyrządzaniu jakichś potraw pozostały ci białka, możesz zrobić na przykład pyszną bezę. Ugotowane na twardo jajka, których rodzina nie zjadła na śniadanie, mogą stać się podstawą pysznej sałatki lub pasty kanapkowej. Nie zapominajmy też o możliwości wykorzystania jaj dosłownie w stu procentach. Cenne są bowiem także ich skorupki, które często odruchowo chcemy wyrzucić. Są np. doskonałym nawozem w ogródku, po sproszkowaniu i połączeniu z płynem do naczyń pomogą usunąć trudne zabrudzenia z garnków i patelni, a dodane do prania w lnianym woreczku wybielą firanki.

Warto podkreślić, że jajko jest produktem trwałym, który można długo przechowywać. Nie traci swoich właściwości przez miesiąc, a nawet dwa miesiące od zniesienia. Zadbać jedynie należy o właściwe warunki. Temperatura powinna być stabilna, nie wyższa niż 20 st. C. Często umieszczane są w lodówce, ale równie dobrze sprawdzi się chłodna i ciemna spiżarnia.

- Jeśli mamy nadmiar jaj i nie chcemy, aby się zmarnowały, możemy je zamrozić – podpowiada Tomasz Jokiel. – Białka świetnie znoszą mrożenie. Natomiast żółtka warto przed włożeniem do zamrażalnika lekko roztrzepać.

Tradycja w nowym wydaniu

Kulinarny powrót do przeszłości staje się coraz modniejszy. Paradoksalnie na topie jest właśnie to, co tradycyjne. I nic dziwnego, jedzenie, które kojarzy nam się ze smakami z dzieciństwa budzi w nas pozytywne skojarzenia i pozwala ukoić skołatane nerwy w bardzo ostatnio niestabilnym współczesnym świecie. Już w poprzednich sezonach comfort food zawładnął kuchennymi trendami. Dziś coraz głośniej robi się o tzw. newstalgii. A więc wracamy do tego, co dobrze znane, ale nie do końca. Sięgamy po klasyczne przepisy, ale podchodzimy do nich kreatywnie, dodając im rys nowoczesności.

Tendencja ta idzie w parze z rosnącą popularnością kuchni polskiej. Ale i tu uwaga! Podchodzimy do naszych rodzimych dań z otwartością. Modne staje się bowiem łączenie typowo polskich smaków z tymi wyrastającymi z innych kultur.

- Jaja to produkt doskonale wszystkim znany i głęboko zakorzeniony w naszych tradycjach kulinarnych – podkreśla ekspert. – Wydawać by się mogło, że w jajeczne menu jest przez to nudne. Nic bardziej mylnego! Możliwości zaserwowania jaj jest bez liku. Warto więc podjąć wyzwanie i trochę poeksperymentować. A właśnie jajka są materiałem wyjątkowo wdzięcznym do takich kuchennych eksperymentów. Zamiast klasycznego jajka w koszulce możemy np. zaskoczyć domowników efektownym jajem w panierce z panko, które na azjatyckim sposobem smaży się w głębokim tłuszczu. A może by tak polską zupę pomidorową, jeden z naszych szlagierów, wzbogacić zupę pomidorową o jajko sadzone. Wystarczy jeszcze dodać cebulę i mamy zupę pomidorową w klimacie wprost z Madery. Taki miks tradycji i nowoczesności, tego co dobrze znane z tym, co egzotyczne, może okazać się wyjątkowo samkowity.

Artykuł reklamowy

Artykuł został dodany przez firmę


Inne publikacje firmy


Podobne artykuły


Komentarze

Brak elementów do wyświetlenia.