24-05-2024, 15:00
26 maja to święto wszystkich mam, które tego dnia szczególnie doceniamy. Oczywiście wsparcie i uznanie powinniśmy okazywać im przez cały rok, niemniej Dzień Matki to doskonała okazja do przygotowania przyjemnej niespodzianki, na przykład – kulinarnej.
Potrawy z dodatkiem jaj były i są niezwykle popularne, a wiele z tych przygotowywanych dla nas przez mamy w dzieciństwie ma już status dań kultowych. Może to właśnie byłby idealny prezent? Stworzenie prostej potrawy, która pozwoli w ten szczególny dzień cofnąć czas i przypomnieć jak ważną osobą jest dla nas mama? Sprawdźcie nasze propozycje na śniadanie, obiad lub kolację!
Fot. Fermy Drobiu Jokiel
Przysmak do przygotowania którego będziemy potrzebowali, oprócz jaj, trzy spore, bardzo dojrzałe, ale twarde pomidory. Warzywo kroimy w grubą kostkę odrzucając nasiona i sok. Smażymy jajecznicę do ulubionej konsystencji, mieszamy z nią pomidory i zagrzewamy przez kilka minut. W starszym przepisie na to danie pokrojone pomidory dusimy z masłem, przecieramy przez sito, zaprawiamy łyżką mąki i zasmażamy. Następnie rozprowadzamy szklankę rosołu lub bulionu. Wszystko zagotowujemy, dodajemy pieprzu soli i łyżeczkę masła. Usmażoną oddzielnie jajecznicę polewamy sosem na talerzu.
Fot. Fermy Drobiu Jokiel
Wspaniałe danie, które z powodzeniem zastępuje mięsne kotlety. Do ich przygotowania będziemy potrzebowali 5 jaj – 4 gotujemy na twardo, a 1 zostawiamy surowe. Jedną bułkę moczymy w ½ szklanki mleka. Dużą cebulę drobno kroimy i podsmażamy na oleju. Jajka i bułkę mielimy razem w maszynce, dodajemy surowe jajko, przyprawiamy i mieszamy. Następnie formujemy kotlety, obtaczamy w tartej bułce i smażymy z dwóch stron na rozgrzanym oleju.
Fot. Fermy Drobiu Jokiel
Do przygotowania tej sałatki zwanej też żydowską oprócz obecnych w nazwie ziemniaków i jaj, potrzebne będą kiszone ogórki, cebula i puszka zielonego groszku. 4 ziemniaki i 4 jaja gotujemy, a następnie kroimy w plasterki. 2 ogórki kiszone i 1 cebulę kroimy w drobną kostkę. Siekamy koperek i natkę pietruszki, solimy i delikatnie skraplamy octem winnym. Następnie wszystkie składniki delikatnie ze sobą mieszamy. Przed podaniem nakładamy na wierzch sałatki majonez (można go zastąpić śmietaną lub jogurtem naturalnym) i posypujemy odrobiną świeżej pietruszki.
- Potrawy z jajek cieszą się niesłabnącą popularnością – mówi Tomasz Jokiel z Ferm Drobiu Jokiel. - Są lubiane i chętnie jedzone. Ma na to wpływ smak jajek, ich niskokaloryczność i obecność w składzie wielu witamin i składników mineralnych. Trudno się dziwić, że są tak chętnie przyrządzane przez wszystkie mamy.
Artykuł reklamowy
Artykuł został dodany przez firmę
Inne publikacje firmy
Podobne artykuły
Komentarze