Fast foody to słabość wielu z nas, jednak warto wiedzieć, że z łatwością możemy przygotować ich zdrowsze odpowiedniki w domu! Idealnym pomysłem na letni, lekki lunch będzie burger z buraka. To smaczna, bezmięsna alternatywa nie tylko dla wegetarian!
Jesień nie zawsze rozpieszcza nas promieniami słońca. W chłodne dni warto zadbać o pożywne posiłki pełne witamin, wykorzystując do tego sezonowe warzywa. Pyszną, a do tego prostą w przygotowaniu propozycją, jest zupa krem z kukurydzy.
Wiosna rozgościła się u nas na dobre, również na talerzach.
Długowieczność to marzenie każdego z nas. Szukając sposobów na przedłużenie młodości, coraz więcej osób zwraca uwagę na to, co mają na talerzu. Okazuje się, że kluczem do długiego życia może być spożywanie warzyw i owoców. Aby cieszyć się zdrowiem przez lata, należy dbać o dietę już od dziecka. Z okazji Światowego Dnia Owoców i Warzyw, przygotowaliśmy porady dotyczące diety, które pomogą zachować Ci witalność.
Krem z polskiego buraka z kleksem śmietanowym, świeżym tymiankiem, malinami i oliwą bazyliową Olitalia
Wiosna to czas, kiedy w naszej diecie pojawia się coraz więcej warzyw. Lada dzień rozpocznie się sezon na szparagi. Świetnym pomysłem na ich wykorzystanie jest zupa krem z dodatkiem orzeźwiającej cytryny oraz parmezanu. Jak ją przyrządzić?
Śmietanka i śmietana są jednymi z najpopularniejszych produktów mlecznych w Polsce.
Zupy krem zyskują w naszych kuchniach coraz większe uznanie. Są pyszne, pożywne i stanowią idealną alternatywę dla tradycyjnej zupy. To rozgrzewające i zdrowe danie jest też wyjątkowo łatwe do wykonania. Wystarczy jedynie zaopatrzyć się w odpowiedni sprzęt. Najbardziej pomocne w tej sytuacji są oczywiście blendery. Czym zrobić zupę krem? Czy blender kielichowy sprawdzi się przy tej czynności? A może lepiej sięgnąć po blender ręczny?
Święta Bożego Narodzenia są dla wszystkich wyjątkowym momentem.
Suszone figi zawierają wielecennych właściwości odżywczych.
We wtorek 24 listopada przypada nietypowe święto – tego dnia obchodzimy Dzień Buraka.
15 marca obchodzony jest Dzień Piekarza i Cukiernika. To wtedy przypada święto patrona tych rzemieślników, czyli Św. Klemensa Hofbauera, księdza żyjącego w XVIII wieku i w młodości pracującego w piekarni. Ten dzień to również idealny moment, aby każdy z nas przypomniał sobie ulubione przysmaki tworzone przez mistrzów wypieków. Z tej okazji opowiemy wam trochę więcej o cukiernictwie i roli, jaką pełnią w nim jajka.
Kto z nas nie kojarzy dzieciństwa z klasyczną, pomidorową zupą mamy. Te zdrowe, pożywne i smaczne danie możemy zaserwować również naszym maluchom. Krem przygotowany ze świeżych pomidorów z dodatkiem ziół i jogurtu z pewnością spotka się z aprobatą najmłodszych.
Dieta sezonowa nie tylko bazuje na składnikach dostępnych o danej porze roku, ale także uwzględnia potrzeby organizmu. A jesienią jak najbardziej pożądana zdrowa rozgrzewka. Co zatem jeść, żeby zrobiło nam się cieplej?
Zupa to w Polsce często wybierane danie obiadowe lub składowa głównego posiłku. W wersji krem będzie stanowiła nie tylko smaczną, ale i pożywną propozycję, uzupełniającą energię na resztę dnia.