Jesień to pora zbierania plonów z pól i ogrodów. W tym okresie doświadczamy obfitości owocówi warzyw – drzewa uginają się od dojrzałych śliwek, jabłek, pigw i gruszek, a na grządkach i zagonach leżą dojrzałe, pomarańczowe dynie. Jednym ze sposobów na zagospodarowanie tego bogactwa jest upieczenie pysznego ciasta z dodatkiem darów natury. Podpowiadamy trzy przepisy!
Przyjęcia karnawałowe to piękna tradycja, jednak zwykle wiążą się z dłuższymi przygotowaniami, których najważniejszym elementem jest przyrządzanie jedzenia. Aby maksymalnie skrócić czas spędzony w kuchni, przedstawiamy trzy przepisy na szybkie przekąski z jajkami.
Polędwiczki w boczku z koprem włoskim i śliwkami to idealna propozycja na syte i rozgrzewające danie.
Wbrew pozorom, grudzień to jeden z najgorętszych miesięcy w roku. Wszystko za sprawą Świąt Bożego Narodzenia, spędzanych w ciepłej, rodzinnej atmosferze. Istnieje wiele symboli tego szczególnego czasu, np. kolorowe ozdoby choinkowe, dźwięki kolęd czy prezenty, ale o wyjątkowości tych świąt świadczą również wyśmienite potrawy. Bożonarodzeniowy jadłospis w każdym domu może wyglądać nieco inaczej, lecz nie ma wątpliwości, że nigdzie nie może zabraknąć pierogów!
Pumpkin pie, czyli dyniowy placek na kruchym spodzie, to tradycyjny wypiek amerykański, bez którego trudno wyobrazić sobie w USA Halloween czy Święto Dziękczynienia.
Placek tortilli posmarować sosem, następnie położyć w kolejności
Tortilla to rodzaj płaskiego, okrągłego placka, który powstał w Ameryce Południowej i stanowi doskonałą bazę do tworzenia innych potraw. Dlatego proponujemy połączyć jego egzotykę ze słowiańskimi składnikami i stworzyć jedyną w swoim rodzaju warstwową tortillę z szynką i jajkiem.
21 maja 2017 r. to wyjątkowa data, którą każdy miłośnik słodkości powinien zapisać w swoim kalendarzu. To właśnie tego dnia obchodzony jest… Światowy Dzień Pieczenia! Kochasz, tęsknisz, a może dziękujesz?
Góralski nastrój, zwyczaje oraz niepowtarzalna historia, która rozpoczęła się w XVIII wieku. Znajdująca się na Podhalu oraz odrestaurowana przez rodowitych górali Karcma u Borzanka, została wybudowana wtedy jako zabytkowy Zajazd z wozownią, który za czasów lat 70' został przejęty przez Skarb Państwa w celu utworzenia Regionalnego Muzeum Ziemi Nowotarskiej.
Żurek i sałatka warzywna z majonezem - bez tych potraw nie ma Wielkanocy! Osobom, które na tegoroczne święta chciałby przygotować klasyczne propozycje w nowej odsłonie polecamy wypróbowanie przepisów polskich producentów żywności.
Czas Nowego Roku i karnawału to okres spotkań z rodziną i przyjaciółmi. Nie musimy być mistrzami cukiernictwa, by przygotować na ich przyjęcie pysznego miodowca, znanego także jako miodownik.
To jeden ze smaków kojarzących się z dzieciństwem. Kiedy byliśmy mali, ciasto drożdżowe najlepiej smakowało ze szklanką mleka.
Niewiele jest takich potraw, które lubi chyba każdy. Pizza należy właśnie do tych dań. Nowojorczycy traktują ją nawet jako jeden z najważniejszych elementów swojej kultury, tuż obok tolerancji, sportu i przedstawień na Broadwayu. Uważają wręcz, że pizza w Nowym Jorku smakuje najlepiej na świecie. Pizza należy do najczęściej zamawianych potraw na wynos i najchętniej spożywanych wspólnie ze znajomymi.
Kto z nas nie lubi pizzy? To danie, które uwielbiają dzieci i dorośli, sprawdzi się zarówno na spotkanie ze znajomymi, jak i zimowy wieczór w fotelu z ulubionym serialem.
Wiele owoców jest wykorzystywanych w wykwintnej kuchni, jednak niewiele z nich tak jak śliwka potrafi nadać daniu wytworności. Zwykła pieczeń podana z tym owocem nabiera szlachetności. Śliwka ma wyjątkowe miejsce w kulinariach, kojarzone z początkiem jesieni.