jedzenie

Szanowny Użytkowniku,

Zanim zaakceptujesz pliki "cookies" lub zamkniesz to okno, prosimy Cię o zapoznanie się z poniższymi informacjami. Prosimy o dobrowolne wyrażenie zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych partnerów biznesowych oraz udostępniamy informacje dotyczące plików "cookies" oraz przetwarzania Twoich danych osobowych. Poprzez kliknięcie przycisku "Akceptuję wszystkie" wyrażasz zgodę na przedstawione poniżej warunki. Masz również możliwość odmówienia zgody lub ograniczenia jej zakresu.

1. Wyrażenie Zgody.

Jeśli wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych Zaufanych Partnerów, które udostępniasz w historii przeglądania stron internetowych i aplikacji w celach marketingowych (obejmujących zautomatyzowaną analizę Twojej aktywności na stronach internetowych i aplikacjach w celu określenia Twoich potencjalnych zainteresowań w celu dostosowania reklamy i oferty), w tym umieszczanie znaczników internetowych (plików "cookies" itp.) na Twoich urządzeniach oraz odczytywanie takich znaczników, proszę kliknij przycisk „Akceptuję wszystkie”.

Jeśli nie chcesz wyrazić zgody lub chcesz ograniczyć jej zakres, proszę kliknij „Zarządzaj zgodami”.

Wyrażenie zgody jest całkowicie dobrowolne. Możesz zmieniać zakres zgody, w tym również wycofać ją w pełni, poprzez kliknięcie przycisku „Zarządzaj zgodami”.



Artykuł Dodaj artykuł

Barwniki spożywcze

Są chyba jednymi z najbardziej charakterystycznych dodatków do żywności jakie występują. Dla wielu ludzi należą zarazem do najbardziej zbędnych substancji stosowanych w przemyśle spożywczym (oczywiście pod względem technologicznym) jak i tych dodatków, które są najbardziej efektowne marketingowo. 

Są chyba jednymi z najbardziej charakterystycznych dodatków do żywności jakie występują. Dla wielu ludzi należą zarazem do najbardziej zbędnych substancji stosowanych w przemyśle spożywczym (oczywiście pod względem technologicznym) jak i tych dodatków, które są najbardziej efektowne marketingowo.

O ile dodawanie konserwantów jest usprawiedliwione koniecznością ich stosowania wynikającą z masowej  produkcji pakowanej żywności, która jest dystrybuowana przez wielkie sieci handlowe to stosowanie barwników nie jest technologicznie uzasadnione. Nie poprawiają smaku, zapachu, jak również nie przedłużają daty ważności. W większości przypadków nie wnoszą nawet żadnych nowych substancji odżywczych, coraz częściej tylko słyszymy, że są szkodliwe.

Mimo tak wielu zastrzeżeń jest coś na rzeczy skoro są stosowane na tak wielką skalę...

Chyba największe znaczenie ma to, że dzięki nim żywność nabiera świeżych kolorów i przyciąga wzrok coraz bardziej wybrednego konsumenta, który wybierze produkt o ładniejszym (świeższym) wyglądzie. Kiedyś rarytas przeznaczony tylko dla najbogatszych, teraz stosowany powszechnie w przemyśle, aby zaspokoić nasze wymagania co to produktu. Przygoda z barwieniem żywności zaczęła się już w starożytności i średniowieczu, kiedy to używano w tym celu chlorofili wyodrębnionych z liści roślin, ekstraktów z marchwi i ochry z buraków. W miarę rozwoju nauki zaczęto z nimi eksperymentować i tak powstały pierwsze sztuczne związki intensywnie barwiące zawierające ołów, rtęć czy miedź. Jak się później okazało nie było tak kolorowo jak się wszystkim wydawało i w niedługim czasie odkryto, że żywność choć z wyglądu bardzo atrakcyjna, tak naprawdę była bardzo trująca.

Główne cele stosowania barwników w żywności:

  • odtworzenie pierwotnej barwy środków spożywczych utraconej w wyniku ich przetwarzania (np. ekspozycji na światło, powietrze, skrajne temperatury, wilgoć i warunki przechowywania)
  • nadanie barwy środkom spożywczym zazwyczaj naturalnie bezbarwnym lub sezonowo bezbarwnym (uatrakcyjnienie żywności),
  • wzmocnienie istniejącej barwy,
  • podkreślenie aromatu (smaku) środka spożywczego związanego z konkretną barwą i uczynieniem go łatwiejszym do rozpoznania.

Poniżej prezentuję barwniki, które według mnie warto zapamiętać i unikać szerokim łukiem artykuły spożywcze które je zawierają w swoim składzie, ponieważ mają zły wpływ na zdrowie:

  • E102 (tartrazyna)
  • E110 (żółcień pomarańczowa)
  • E123 (amarant)
  • E127 (erytrozyna)
  • E129 (czerwień Allura FC)
  • E151 (czerń brylantowa PN)