jedzenie

Szanowny Użytkowniku,

Zanim zaakceptujesz pliki "cookies" lub zamkniesz to okno, prosimy Cię o zapoznanie się z poniższymi informacjami. Prosimy o dobrowolne wyrażenie zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych partnerów biznesowych oraz udostępniamy informacje dotyczące plików "cookies" oraz przetwarzania Twoich danych osobowych. Poprzez kliknięcie przycisku "Akceptuję wszystkie" wyrażasz zgodę na przedstawione poniżej warunki. Masz również możliwość odmówienia zgody lub ograniczenia jej zakresu.

1. Wyrażenie Zgody.

Jeśli wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych Zaufanych Partnerów, które udostępniasz w historii przeglądania stron internetowych i aplikacji w celach marketingowych (obejmujących zautomatyzowaną analizę Twojej aktywności na stronach internetowych i aplikacjach w celu określenia Twoich potencjalnych zainteresowań w celu dostosowania reklamy i oferty), w tym umieszczanie znaczników internetowych (plików "cookies" itp.) na Twoich urządzeniach oraz odczytywanie takich znaczników, proszę kliknij przycisk „Akceptuję wszystkie”.

Jeśli nie chcesz wyrazić zgody lub chcesz ograniczyć jej zakres, proszę kliknij „Zarządzaj zgodami”.

Wyrażenie zgody jest całkowicie dobrowolne. Możesz zmieniać zakres zgody, w tym również wycofać ją w pełni, poprzez kliknięcie przycisku „Zarządzaj zgodami”.



Artykuł Dodaj artykuł

Dlaczego zimą mamy większą ochotę na mięso? I co z tym zrobić?

Gdy nadchodzą zimniejsze dni, wiele osób zauważa u siebie zmianę apetytu: surowe warzywa czy nabiał chętnie zamieniamy na ciepłe posiłki na bazie mięsa, tłustych sosów i dodatków, np. roztopionego sera. Dlaczego tak się dzieje?

kobieta jedząca hamburgera

Gdy nadchodzą zimniejsze dni, wiele osób zauważa u siebie zmianę apetytu: surowe warzywa czy nabiał chętnie zamieniamy na ciepłe posiłki na bazie mięsa, tłustych sosów i dodatków, np. roztopionego sera. Dlaczego tak się dzieje?

– To zupełnie naturalna reakcja zarówno pod względem biochemicznym, jak i psychologicznym – tłumaczy Anna Janiszewska-Janowicz, dietetyczka Grupy LUX MED. – Ale można tą sytuacją odpowiednio pokierować, by nadal jeść zdrowo i utrzymywać prawidłowo zbilansowaną dietę – dodaje.

Zwiększona ochota na mięso zimą wynika z naturalnej potrzeby rozgrzania organizmu. – Mamy wówczas większe zapotrzebowanie na energię, większe zapotrzebowanie kaloryczne. To jest uzasadnienie biochemiczne, a mamy do czynienia jeszcze z psychologicznym: przygotowanie organizmu do „walki” z zimnem. Choć zimy z wielotygodniowymi mrozami zdarzają się coraz rzadziej, to my nadal instynktownie czujemy, że musimy przygotować organizm na walkę z zimnem – tłumaczy Anna Janiszewska-Janowicz, dietetyczka Grupy LUX MED.

Jak zapanować nad apetytem na mięso?

W aktualnych zaleceniach żywieniowych, mięso nie powinno stanowić podstawy diety u dorosłych osób. Dodatkowo warto pamiętać, ze rodzaj wybieranego mięsa ma znaczenie:

- Sięgajmy po mięso chude. Jest różnica, czy mając ochotę na mięso zimą, sięgniemy po schabowego w panierce usmażonego na smalcu, czy po grillowaną pierś z indyka – przypomina ekspertka.

Warto pamiętać, że to, co wydaje się „smakiem” na tłuste, treściwe potrawy, to tak naprawdę potrzeba rozgrzania organizmu.

– I mając taką wiedzę, możemy komponować posiłki, które nadal będą zdrowe i dobrze zbilansowane, a jednocześnie zapewnią nam sytość na długi czas. Z pewnością zimą warto częściej sięgać po przyprawy, takie jak imbir, kurkuma, pieprz czy cynamon – wyjaśnia Anna Janiszewska-Janowicz.

Bardzo dobrą propozycją na zimowe obiady będą wszelkiego rodzaju kaszotta, gulasze mięsno-warzywne, zapiekanki z przewagą warzyw korzeniowych z dodatkiem przypraw.

– Zimą szczególnie powinniśmy zadbać o dobrą, zbilansowaną dietę, gdyż sposób odżywiania ma również duży wpływ na odporność. Jeśli nie chcemy chorować, pamiętajmy o domowych, wartościowych posiłkach – przypomina ekspertka LUX MED.

Jak zimą powinni o siebie dbać wegetarianie?

Osoby na diecie wegetariańskiej również powinny zadbać o odpowiedni dobór składników odżywczych zimą.

– Rozgrzewającą dietę bezmięsną możemy komponować na bazie strączków – ciecierzycy, soi, soczewicy. Same te produkty są jałowe w smaku, więc koniecznie trzeba je doprawić rozgrzewającymi przyprawami. Są źródłem roślinnego białka, więc zapewniają sytość na długo – wyjaśnia Anna Janiszewska-Janowicz.

Dodatkowo weganie powinni zimą częściej sięgać po tofu, a jarosze – również po ryby, które są bogatym źródłem kwasów DHA, korzystnie wpływających na odporność.

O tym, jak prawidłowo komponować dietę roślinną, mogą dowiedzieć się mieszkańcy Krakowa z bezpłatnych konsultacji z dietetykiem LUX MED. Jeszcze do końca roku, w ramach programu profilaktycznego realizowanego przez Grupę LUX MED i Urząd Miasta Krakowa można umówić się na rozmowę telefonicznej, podczas której ekspert wyjaśni, jak dostarczać wszystkich niezbędnych składników odżywczych, rezygnując z mięsa. Aby skorzystać z konsultacji nie trzeba mieć abonamentu LUX MED, wystarczy zadzwonić na infolinię i umówić się: 12 252 80 41. Infolinia jest czynna od poniedziałku do piątku w godz. 6-22 oraz w weekendy w godz. 7-21.

A jeśli to nie tylko ochota na mięso?

Należy wziąć pod uwagę również sytuację, w której wzmożony apetyt na mięso wynika z niedoborów różnych składników mineralnych, niekoniecznie żelaza.

– Może wiązać się również z niedokrwistością, niedoborem kwasu foliowego lub witamin, np. D i B12. Najczęściej obserwujemy u siebie jeszcze dodatkowe objawy: wypadanie włosów czy osłabienie. W takiej sytuacji należy udać się do lekarza rodzinnego i wykonać podstawowe badania krwi, które pomogą ustalić dalszą ścieżkę działań – podsumowuje Anna Janiszewska-Janowicz.

Artykuł reklamowy

Artykuł został dodany przez firmę


Inne publikacje firmy


Podobne artykuły


Komentarze

Brak elementów do wyświetlenia.