To grupa intensywnych w smaku i aromacie dodatków kulinarnych, które nadają potrawom charakteru. W tej kategorii znajdziesz producentów i dostawców takich przypraw jak cynamon, goździki, gałka muszkatołowa, imbir czy kardamon.
Złotniki, ul. Kochanowskiego 4
62-002
Suchy Las
Sokołowice 130
56-400
Oleśnica
Aleje Armii Krajowej 2
95-100
Zgierz
Przyprawy korzenne od wieków wykorzystywane są w kuchni, cukiernictwie i medycynie naturalnej. Wzbogacają smak ciast, deserów, mięs, napojów i dań egzotycznych. Są dostępne w wersjach mielonych i w całości, a także jako składniki mieszanek przyprawowych.
Ważne są świeżość i intensywność aromatu, pochodzenie przypraw, certyfikaty jakości oraz brak sztucznych dodatków. Klienci coraz częściej poszukują przypraw BIO i fair trade.
Przyprawy korzenne mają długi termin przydatności, są łatwe w magazynowaniu i transporcie. Poszerzają ofertę handlową o produkty premium i egzotyczne.
Cukiernie stosują cynamon i goździki do wypieków. Gastronomia używa przypraw korzennych do dań orientalnych. Sklepy detaliczne oferują przyprawy BIO i w wersjach mielonych.
Tak, wiele z nich ma właściwości prozdrowotne i antyoksydacyjne.
Nieznacznie – różnią się przede wszystkim pochodzeniem i metodą uprawy.
Tak, wielu producentów oferuje przyprawy hurtowe.
Przechowuj w szczelnych, nieprzezroczystych pojemnikach, w suchym, chłodnym miejscu z dala od światła i wilgoci.
Tak, wiele przypraw korzennych (np. cynamon, gałka muszkatołowa) stosuje się zarówno w wypiekach, jak i w potrawach wytrawnych.
Zwróć uwagę na intensywność zapachu, barwę, datę przydatności, kraj pochodzenia i ewentualne certyfikaty (BIO, fair trade).