To jedno z najczęściej spożywanych mięs w Polsce i na świecie, cenione za różnorodność zastosowań kulinarnych oraz przystępność cenową. Jest podstawą wielu tradycyjnych dań i przetworów.
Rzemieślnicza 6
83-322
Stężyca
Nowoczesna rzeźnia trzody i bydła 'Obojan' posiada możliwości przerobu 5.000 tuczników tygodniowo lub 500 sztuk bydła oraz wszystkich pozostałych gatunków zwierząt rzeźnych.
Cmentarna 3
98-432
Łubnice
Przemysłowa 15
21-400
Łuków
Dąbrówka 29
83-111
Dąbrówka 29
Dalwin 26
83-113
Turze
Obecnie w naszej ofercie znajduje się około 100 gatunków wyrobów mięsnych, do których należą wędzonki, wędliny oraz wędliny podrobowe, wyprodukowane w oparciu o receptury, w których umiejętnie połączono tradycję i jakość.
Podgórna 8
83-130
Pelplin
Pułaskiego 68 c
42-300
Myszków
Witosa 5
09-414
Brudzeń Duży
Ołowianka 18
42-242
Rędziny
Górna 84 a
32-091
Michałowice
Firlejowska 8
20-306
Lublin
Góra Motyczna 96 a
39-204
Góra Motyczna 9
Mełgiewska 7 -9
20-209
Lublin
Płocka 21
87-811
Szpetal Górny
Żeromskiego 16
64-200
Wolsztyn
Kategoria „Wieprzowina” obejmuje producentów, hodowców i dystrybutorów mięsa wieprzowego oraz jego przetworów.
Istotne są: świeżość, jakość hodowli, sposób przetwarzania oraz certyfikaty jakości i bezpieczeństwa żywności.
Wieprzowina cieszy się dużym popytem, zapewnia stabilność sprzedaży i szerokie możliwości eksportowe.
Tak, dostarcza białka i składników mineralnych, ale warto wybierać chude kawałki i produkty wysokiej jakości.
Tak, coraz więcej producentów oferuje mięso BIO z certyfikatami.
Świeże mięso przechowuj w lodówce w temperaturze 0–4°C, maksymalnie 2–3 dni; dłuższe przechowywanie wymaga zamrożenia (-18°C lub niżej) w szczelnych opakowaniach.
Świeża wieprzowina ma jednolity różowy kolor, zwarty miąższ i delikatny zapach. Unikaj mięsa o szarym odcieniu, lepkiej powierzchni lub nieprzyjemnym zapachu.
Wiele wędlin i przetworów można mrozić, ale jakość może się pogorszyć (zmiana tekstury, utrata wilgoci). Najlepiej sprawdzić zalecenia producenta.
Warto zwracać uwagę na świadectwa pochodzenia, certyfikaty bio/eko, systemy jakości (np. HACCP, BRC) oraz informacje o standardach dobrostanu zwierząt.