To jeden z najpopularniejszych napojów na świecie, stanowiący ważny element codzienności milionów ludzi. Bogactwo odmian, sposobów palenia i parzenia sprawia, że rynek kawy jest niezwykle zróżnicowany i dynamiczny.
Smocza 18 pawilon 6
01-034
Warszawa
Firma powstała w 1994 roku. Na początku w sprzedaży był jeden gatunek arabiki ziarnistej i 25 rodzajów herbat na wagę. Teraz mamy w sprzedaży ponad 600 rodzajów kaw i herbat z całego świata.
Długosza 11
64-920
Piła
CELMAR CAFE jako jedna z niewielu firm kawowych w Polsce stosuje sposób powolnego prażenia ziaren, zatrzymując tym samym pełen smak i aromat kawy
Powstańców 64 b
31-670
Kraków
Piastowska 38
05-850
Bronisze
Bieżuńska 1
03-578
Warszawa
Józefa Poniatowskiego 5 e
41-300
Dąbrowa Górnicza
Kochanowskiego 6 /26
39-400
Tarnobrzeg
Isep 9
31-588
Kraków
Wojska Polskiego 30
16-120
Krynki
Gdańska 3
89-632
Brusy
Pułaskiego 2
05-510
Konstancin-Jeziorna
Armii Krajowej 9(magazynyPKP)
45-071
Opole
Pasażerska 26
43-300
Bielsko-Biała
Krasnobrodzka 21 m. 73
03-214
Warszawa
Spokojna 4
32-080
Zabierzów
Kategoria „Kawa” obejmuje producentów, palarnie, importerów i dystrybutorów różnych gatunków kawy – od klasycznych arabik i robust po specjalistyczne mieszanki single origin.
Ważne są: pochodzenie ziaren, stopień palenia, profil smakowy, certyfikaty jakości i świeżość dostaw.
Kawa to rynek o ogromnym potencjale, generujący stabilny popyt i dający możliwość różnicowania oferty w zależności od preferencji konsumentów.
Tak, często ma bardziej złożony profil smakowy i jest uprawiana bez chemicznych środków ochrony.
Tak, ale wyróżnia się unikalnym smakiem i wysoką jakością potwierdzoną certyfikatami.
Najlepszy smak zachowuje zwykle przez 2–4 tygodnie po paleniu; dla espresso warto używać świeżo palonych ziaren.
Kawę przechowuj w szczelnym, nieprzezroczystym opakowaniu w chłodnym i suchym miejscu, z dala od światła i wilgoci.
Arabica ma delikatniejszy, bardziej złożony smak i niższą zawartość kofeiny; robusta jest bardziej gorzka, z wyższą zawartością kofeiny i lepszą zdolnością do tworzenia crema.
Nie wszystkie — do ekspresów ciśnieniowych najlepiej nadają się mieszanki i ziarna o odpowiednim stopniu palenia oraz drobno zmielone; kawa single origin może wymagać regulacji mielenia.