To podstawowe produkty sypkie stosowane do słodzenia napojów, deserów, ciast oraz dań. W tej kategorii znajdziesz producentów i dostawców cukru białego, trzcinowego, brązowego oraz naturalnych i syntetycznych słodzików.
Poznańska 53
05-850
Jawczyce
Firma "Cherry" zajmuje się kompleksowym zaopatrzeniem gastronomii w świeże owoce i warzywa oraz produkty niezbędne do produkcji spożywczej. Za priorytet stawiamy sobie wysoką jakość za rozsądną cenę, pełne zadowolenie i wygodę klienta.
Kraszewskiego 10 /7
30-110
Kraków
Südzucker Polska S.A. jest częścią europejskiej Grupy Südzucker, największego producenta cukru w Europie. Flagowym produktem firmy jest cukier biały, oferowany pod znaną i docenianą przez polskich konsumentów już od 14 lat marką Cukier Królewski.
Kasprusie 34
34-500
Zakopane
Białostocka 109 a
16-002
Dobrzyniewo Duże
Kolejowa 207
21-200
Parczew
Fabryczna 14
65-410
Zielona Góra
Raciborska 127 c
44-200
Rybnik
Gagarina 14
42-100
Kłobuck
Grójecka 1
05-530
Góra Kalwaria
Tuwima 98
90-031
Łódź
Naramowicka 176 d
61-619
Poznań
Kilińskiego 30
90-253
Łódź
Jana Pawła II 26
63-500
Ostrzeszów
Witosa 50(CHKupiecGorz /z
(Witosa 50 (CH Kupiec Gorzowski Box 85))
66-400
Gorzów Wielkopolski
Mickiewicza 37
88-400
Żnin
Cukier pozostaje najpopularniejszym słodzikiem, ale rosnącą rolę odgrywają zamienniki – stewia, ksylitol, erytrytol, aspartam czy sukraloza. Branża odpowiada na potrzeby konsumentów poszukujących alternatyw zdrowotnych, dietetycznych i funkcjonalnych.
Ważne są rodzaj produktu (cukier czy słodzik), jego czystość, pochodzenie i certyfikaty. Konsumenci zwracają uwagę na indeks glikemiczny, kaloryczność i zgodność z dietami specjalnymi.
Cukier i słodziki stanowią podstawę oferty handlowej i gastronomicznej. Produkty alternatywne pozwalają poszerzyć asortyment o zdrowe opcje, co zwiększa atrakcyjność oferty i wspiera różnorodność rynku.
Piekarnie stosują cukier do wypieków. Gastronomia używa słodzików w deserach dietetycznych. Sklepy detaliczne oferują cukier trzcinowy BIO i słodziki naturalne. Przemysł spożywczy wykorzystuje mieszanki słodzące do napojów i słodyczy.
Naturalne słodziki jak stewia czy erytrytol są uznawane za bezpieczne i niskokaloryczne.
Tak, powstaje z upraw ekologicznych, jest nierafinowany i ma bardziej naturalny smak.
Tak, większość słodzików może być stosowana w wypiekach i deserach.
Przechowuj w suchym, chłodnym miejscu, w szczelnych pojemnikach. Cukier długo zachowuje trwałość, a słodziki w proszku trzeba chronić przed wilgocią.
Wiele słodzików niskokalorycznych i substancji słodzących nie podnosi poziomu glukozy, jednak wpływ może się różnić; osoby z cukrzycą powinny konsultować wybór z lekarzem.
Wybierz słodzik o stabilności termicznej i właściwościach fizycznych zbliżonych do cukru; często stosuje się mieszanki słodzików, aby uzyskać odpowiednią słodycz i strukturę wypieku.